Ελλάδα

Κακός χαμός στις πολυκατοικίες με την θέρμανση: Μειοψηφία όσοι θέλουν να βάλουν πετρέλαιο, μένουν με τα κλιματιστικά

Κακός χαμός στις πολυκατοικίες με την θέρμανση: Μειοψηφία όσοι θέλουν να βάλουν πετρέλαιο, μένουν με τα κλιματιστικά
Τεταμένο είναι το κλίμα στις περισσότερες πολυκατοικίες για τη θέρμανση. Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά ενώ τα βόρεια προάστια της Αττικής έχουν ντυθεί στα λευκά.

Εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν αναζητούν οι περισσότεροι ένοικοι. Ένοικοι και διαχειριστές πολυκατοικιών μιλούν στο Dnews.

Οι περισσότεροι δεν έχουν πληρώσει κοινόχρηστα μηνών, άλλοι λόγω της γενικευμένης ακρίβειας αποφάσισαν στης συνελεύσεις των πολυκατοικιών να μην βάλουν πετρέλαιο. Στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να ανάψουν τα καλοριφέρ ωστόσο δεν μπορούν γιατί ανήκουν στην μειοψηφία. Όσον αφορά αυτούς που έχουν αυτόνομη θέρμανση αφού επωμίζονται μεγαλύτερο κόστος, εφόσον οι υπόλοιποι είναι αρνητικοί, δεν θα τα ανάψουν. Αποτέλεσμα αυτών, να δημιουργούνται εντάσεις και καβγάδες μεταξύ των ενοίκων - ιδιοκτητών.

Το πρόβλημα βέβαια μεγαλώνει για αυτούς που δεν μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ είτε επειδή αδυνατούν οικονομικά, είτε επειδή οι άλλοι ένοικοι το αρνήθηκαν, που έχουν στο σπίτι μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

«Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θέλω να ανάψω τα καλοριφέρ μου, αλλά η συνέλευση της πολυκατοικίας αποφάσισε να μην ανάψουνε καθόλου φέτος. Με δύο μικρά παιδιά στο σπίτι, αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ άλλες πηγές θέρμανσης, όπως ερκοντίσιον ή σόμπες αλογόνου με αποτέλεσμα και η ποιότητα της θέρμανσης να μην είναι καλή, αλλά και στο τέλος να πληρώνω περισσότερα σε λογαριασμούς. Αν είχαμε αποφασίσει να ανάβουμε όλα τα διαμερίσματα το κόστος θα ήταν μικρότερο. Ωστόσο δεν μπορώ να κατηγορήσω τους ανθρώπους που δεν θέλουν να ανάβουν τα καλοριφέρ αφού όλα είναι στο θεό», δηλώνει ο κ. Ηλίας.

Από την πλευρά της η κα. Βέρα είναι διαχειρίστρια σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Η ίδια αναφέρει ότι έχουμε γυρίσει χρόνια πίσω, διότι πολλοί παίρνουν μπιτόνια με πετρέλαιο για να βάλουν στις σόμπες και να ζεσταθούν για μία δύο ημέρες.

«Ζούμε ένα χάος στην πολυκατοικία», λέει η κα. Βέρα στο Dnews και συνεχίζει: «Υπάρχουν παρεξηγήσεις και εντάσεις μεταξύ των ενοίκων για την θέρμανση. Αυτό το ζούμε τα τελευταία χρόνια. Οι 7 στους 10 δεν θέλουν να παράγουμε πετρέλαιο. Οι ίδιοι έχουν αγοράσει σόμπες ρεύματος, ή άλλοι έχουν σόμπες πετρελαίου, οπότε πηγαίνουν και αγοράζουν με το μπιτόνι για να περνούν τις ημέρες που έχει κρύο. Απ' ότι βλέπω τουλάχιστον στη δίκη μας πολυκατοικία έχει παγιωθεί αυτή η κατάσταση. Έχουμε να βάλουμε πετρέλαιο τέσσερα χρόνια. Ως διαχειρίστρια κρατάω ουδέτερη στάση και δεν μπορώ να κατηγορήσω κανένα».

Ο κ. Μάριος ανοίγει στην μερίδα ανθρώπων που ενώ διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση δεν τη χρησιμοποιούν καθώς δεν έχει τα χρήματα.

«Έχουμε αυτόνομη θέρμανση και δεν μπορούμε να ανάψουμε τα σώματα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε χρήματα. Με τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, το σούπερ μάρκετ, την ενέργεια, την τελευταία φορά που χρησιμοποίησα την θέρμανση έφτασα να χρωστάω στα κοινόχρηστα 1.200 ευρώ. Επειδή πλέον δεν έχω άλλες αντοχές, όλοι παίρνουν και ζητούν, τουλάχιστον να μην παίρνουν για τα κοινόχρηστα», δηλώνει στο Dnews.