Πολιτική

Οι ευθείες βολές Σαμαρά σε Μητσοτάκη: «Η μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ όλων των εποχών»

Οι ευθείες βολές Σαμαρά σε Μητσοτάκη: «Η μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ όλων των εποχών» Φωτογραφία: SOOC
Σφοδρή κριτική Σαμαρά σε Μητσοτάκη. «Δεν ξέρω ποιους ακούει, αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος».

Κατά ριπάς έπεφταν οι βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, έκανε λόγο για τη «μικρότερη και πιο φοβική» Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την οικονομία, αλλά και για τα εθνικά θέμα.

«Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο, αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο ελληνικός λαός έκρινε, το ζήτημα είναι «ότι δεν έδινε κανείς σημασία από την κυβέρνηση, για όλα τα θέματα», συνέχισε, σημειώνοντας τα όσα είχε πει ο ίδιος και ο Κώστας Καραμανλής.

«Κι όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς, αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση! Φθάσαμε στο σημείο, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τον γάμο, να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν “κενά έδρανα” την ώρα που μιλούσα...», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;».

Αντώνης Σαμαράς: Το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα, ατυχείς οι συγκρίσεις

Σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα καλείται να αναθεωρήσει πλήρως τους όρους αντιπαράθεσης, ειδάλλως «θα καταρρεύσει».

«Το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα, σε αριθμό ψήφων, στην ιστορία της παράταξης, οι αναφορές σε “αποϊδεολογικοποίηση” και οι συγκρίσεις με άλλες, τελείως διαφορετικές, εποχές δείχνουν αδυναμία κατανόησης της κρισιμότητας των περιστάσεων και είναι, το λιγότερο, ατυχείς», επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Έχει γίνει κατανοητό ότι, επειδή μετά τις περυσινές εκλογές υιοθετήσαμε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά θεμάτων, διαλύθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που χτίσαμε από τη συγκυβέρνηση 2012-2014; Και μάλιστα ενός ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει έξι κομμάτια, και περισσότερο θυμίζει Δελφινάριο παρά κόμμα. Μια Αριστερά αξιοθρήνητη, που ψελλίζει μόνον εντυπωσιακές ανοησίες, μια Αριστερά ασύνταχτη πολιτικά με μηδενικό ιδεόγραμμα και παραδομένη στην ακρότητα του δικαιωματισμού και μόνο», συνέχισε.

«Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη», τόνισε.

«Καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι εάν για το ιστορικά αρνητικό εκλογικό αυτό αποτέλεσμα για την παράταξη, για το ρεκόρ της αποχής και για την σταθεροποίηση του υπερδεξιού – λαϊκίστικου μπλοκ σε υψηλά ποσοστά, ευθύνεται και η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης», συμπλήρωσε.

«Τι σημαίνει όταν λέμε ότι τα “προβλήματα δεν έχουν χρώμα”; Πώς δεν έχουν; Για παράδειγμα, ο γάμος των ομόφυλων για την Αριστερά είναι “μια χαρά”, για εμάς είναι πρόβλημα! Πώς και γιατί δημιουργήθηκε “η μικρότερη και πιο φοβική” Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές; Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του; Πώς γίνεται όταν όλη η Δύση στρέφεται πιο Δεξιά, ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ο λαός εμπιστεύτηκε την κεντροδεξιά, όχι τους πολιτικούς “γιατρούς χωρίς σύνορα”»

Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε σφοδρή κριτική και για τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο.

«Το μοντέλο διακυβέρνησης με την ιδεολογία της παράταξης στο περιθώριο, με το αποκαλούμενο επιτελικό κράτος των 63 μελών του υπουργικού συμβουλίου, με ανακυκλούμενους υπουργούς, -πάμπολλους και πάντα αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς- και με τους βουλευτές σχεδόν απαξιωμένους, είναι επιτυχημένο;

Εάν ναι, γιατί λοιπόν αυτή η πολιτική μας εκδοχή αποδοκιμάστηκε από την κοινωνία; Και μάλιστα δίχως πολιτικό αντίπαλο, δίχως Τρόικα κι επιτήρηση, και σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας.

Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την κεντροδεξιά να τον κυβερνήσει, κι όχι τους... πολιτικούς “γιατρούς χωρίς σύνορα”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η επιστροφή στην πολιτική λοιπόν είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού, είναι ευθύνη του. Όπως και δική μου ευθύνη να το επισημαίνω. Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του», υπογράμμισε.

Μιλώντας για την οικονομία, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποφασίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα. «Το μεγαλύτερο δομικό πρόβλημα είναι η ανυπαρξία ουσιαστικού ανταγωνισμού σε μεγάλο πεδίο της παραγωγικής δραστηριότητας. Έχουν σχηματιστεί καρτέλ κι ολιγοπώλια σε πολλά πεδία, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, στην τηλεφωνία, στα σούπερ-μάρκετ», πρόσθεσε.

«Οι φιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν γίνονται με τις “μάχες του τελάρου”, “τα καλάθια”, τα “κουπόνια” , τα παρακάλια και την οριζόντια φορολόγηση. Γίνονται μόνο με σκληρή δουλειά, ουσιαστικό διάλογο για τις αιτίες με τους κατ’ εξοχήν ειδικούς της αγοράς. Και με μέτρα ουσίας. Όπως η μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε», ανέφερε ακόμα.

«Τρώμε τη μία προσβολή και ταπείνωση μετά την άλλη»

Αλλά και στα εθνικά θέματα ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με σκληρή ρητορική.

«Η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε τη μια προσβολή, τη μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και φυσικά τους… “φίλους” μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στο Κυπριακό, το «λάθος ψήφισμα» για το Κόσοβο, την Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας και το «χωρίς καμία λογική» Σύμφωνο περί Φιλίας με την Τουρκία.

«Όταν εγώ μίλησα, δημόσια και πολύ πριν τις εκλογές, για τον Φρέντυ Μπελέρη και για τον απαράδεκτο Ράμα, υπήρξε σιωπή. Όμως στον Ράμα δώσαμε τελικά χώρο για να κάνει τις συγκεντρώσεις του», σημείωσε ακόμα και επισημαίνοντας ότι ο Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος πρόσθεσε ότι αυτή είναι «η απόλυτη εικόνα εθνικής αδυναμίας».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της παράταξης. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει, όπως και η Βουλγαρία, βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό των οποίων οφείλουμε να καταγγείλουμε εδώ και τώρα, παντού. Να αναθεωρήσει πλήρως τη… “φιλία” με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. Υπάρχουν όρια!», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.