Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες είπαν όχι στη συγκάλυψη για Τέμπη, μικροεπεισόδια στην Αθήνα

Δεκάδες χιλιάδες είπαν όχι στη συγκάλυψη για Τέμπη, μικροεπεισόδια στην Αθήνα Φωτογραφία: Intime
Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών. Τόσο οι γονείς των θυμάτων όσο και οι διαδηλωτές ζήτησαν ένα πράγμα. Δικαιοσύνη για τις ψυχές που έφυγαν τόσο άδικά πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Πένθιμα ήχησαν 57 φορές οι καμπάνες σε όλη τη χώρα, ένα χρόνο από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τις μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών να στέλνουν το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα καμίας ανοχής σε προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών

Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στη συγκέντρωση της Αθήνας

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ζητώντας ένα πράγμα. «Δικαιοσύνη» για τις 57 ψυχές, στην πλειονότητά τους νέα παιδιά που έφυγαν άδικα την αποφράδα νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα μετέφεραν δυναμικά το μηνυμα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία της hellenic train, όπου όπως και στο Σύνταγμα σημειώθηκαν επεισόδια με μολότοφ και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Συνολικά σύμφωνα με την αστυνομία στη πορεία τα συγκεντρωμένα άτομα ξεπέρασαν τα 20.000, ενώ στη Βουκουρεστίου έγιναν 4 προσαγωγές καθώς βρέθηκαν μέσα σε σακίδια μολότοφ.

Στους δρόμους με μπαλόνια, πανό και συνθήματα για τα Τέμπη

Η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Tempi Athina1

Tempi Athina2

Tempi Athina3

Tempi Athina4

Μεσίστιες οι σημαίες στο ΑΠΘ

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κτλ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη.

Tempi Athina5

Tempi Athina6

Tempi Athina7

Οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα σε όλη της Ελλάδα

Οι καμπάνες ήχησαν στις 10:00, μετά από αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρίας Καρυστιανού, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, μία για κάθε ψυχή που χάθηκε.

Μετά το σχετικό αίτημα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με ανακοίνωσή της ενημέρωσε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας για αυτή την πρωτοβουλία.

«Ευχαριστούμε από καρδιάς για την αποδοχή και την υλοποίηση της παράκλησης μας. Εξάλλου είμαστε πια βέβαιοι πως τίποτε δεν είναι αυτονόητο στη ζωή μας και τίποτε δεδομένο. Ένας χτύπος και ένα τρισάγιο λοιπόν, για κάθε ψυχή που έφυγε ένα χρόνο πριν στην κοιλάδα των Τεμπών» αναφέρει σε ανάρτησή της η κα. Καρυστιανού.

«Θα ηχήσει η καμπάνα να εξαγνιστούν οι ψυχές των αθώων, να ενθυμηθούμε την ευθύνη μας στη ζωή. Ελπίζουμε στην Ανάσταση και στην αντάμωση».

{https://youtu.be/V9ovR8SHMl0?si=FGc9KyfhXECkQKGN}