Ελλάδα

Πάτρα: 20χρονος φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα

Πάτρα: 20χρονος φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα
Ο 20χρονος φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση στον "Άγιο Ανδρέα", έχοντας διαγνωστεί με μηνιγγίτιδα.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές και αναστάτωση στους κόλπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας της Πάτρας, λόγω τρίτου κατά σειρά κρούσματος μηνιγγίτιδας που εντοπίστηκε σε φοιτητή του ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση στον "Άγιο Ανδρέα" και αναμένεται να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Τον φοιτητή βρήκαν οι γονείς του σε άσχημη κατάσταση στο σπίτι του με υψηλό πυρετό και εξανθήματα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο pelop.gr ο Μάρκος Μαραγκός, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ο φοιτητής μεταφέρθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» με υψηλό πυρετό και εξάνθημα. Μάλιστα όπως ανέφερε, πρόκειται για περίπτωση, που μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο της φοιτήτριας του Τμήματος Μαθηματικών που είχε μεταφερθεί πριν από λίγες ημέρες στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Τι είναι  η μηνιγγίτιδα και τι συμπτώματα προκαλεί

Όπως διαβάζουμε στο healthstat, η μηνιγγίτιδα είναι η μόλυνση και η φλεγμονή του υγρού και των μεμβρανών (μηνίγγια) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η μόλυνση αυτή μπορεί να γίνει από ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα, ενώ μηνιγγίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και μη μολυσματικά αίτια, όπως είναι οι χημικές αντιδράσεις, οι αλλεργίες σε φάρμακα και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η θεραπεία της νόσου γίνεται ανάλογα με το αίτιο που την προκάλεσε.

Αρκετοί ασθενείς με μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά συμπτώματα και να αναρρώσουν χωρίς φάρμακα μέσα σε μερικές ημέρες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς και η λήψη θεραπείας είναι απαραίτητη.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν νοσήσουν από μηνιγγίτιδα, ωστόσο η ασθένεια μπορεί να αποτελέσει απειλή για άτομα κάθε ηλικίας.

Τα πιο συχνά αίτια της μηνιγγίτιδας στον δυτικό κόσμο είναι η μόλυνση από ιό ή βακτήριο. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ υπάρχει και το ρίσκο της μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης. Θεραπεύεται με αντιβίωση που συνταγογραφείται από τον γιατρό.

Όπως και να ‘χει, σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε μηνιγγίτιδα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, καθώς η έγκαιρη θεραπεία της νόσου μπορεί να προλάβει πιθανές σοβαρές επιπλοκές. Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε στον γιατρό εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που πάσχει από μηνιγγίτιδα, ακόμα και εάν δεν εμφανίζετε συμπτώματα.

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας σε νεογέννητα βρέφη και μωρά έως 2 ετών:

Πολλές φορές, τα πρώιμα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν με εκείνα της γρίπης. Κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές ώρες ή ακόμα και μέρες μετά την αρχική μόλυνση.

Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα μηνιγγίτιδας που εμφανίζουν τα νεογέννητα βρέφη και τα μωρά κάτω των 2 ετών, περιλαμβάνουν:

Υψηλός πυρετός
Διαρκές κλάμα, το μωρό είναι ευέξαπτο
Περισσότερος ύπνος από ό,τι συνήθως
Δυσκολία στο ξύπνημα
Αδράνεια και ακινησία
Το μωρό δεν ξυπνάει για να φάει
Δυσκολία στο φαγητό
Εμετοί
Ένα εξόγκωμα στην κρανιακή πηγή (το μαλακό σημείο στο κεφάλι) του μωρού
Ακαμψία στο σώμα και τον αυχένα

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά άνω των 2 ετών και ενήλικες:

Ξαφνικός υψηλός πυρετός
Ακαμψία στον αυχένα
Έντονος πονοκέφαλος που δεν φεύγει
Ναυτία ή εμετοί
Σύγχυση ή δυσκολία στην συγκέντρωση
Επιληπτικές κρίσεις
Έντονη νύστα ή δυσκολία στο ξύπνημα
Ευαισθησία στο φως
Μειωμένη όρεξη ή δίψα
Εξάνθημα στο δέρμα, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ.: μηνιγγιτιδόκοκκος)
Μετάδοση μηνιγγίτιδας – Τρόποι προφύλαξης
Συχνά, η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Η στενή και παρατεταμένη επαφή ή η συνύπαρξη στον ίδιο κλειστό χώρο με κάποιο μολυσμένο άτομο μπορεί να οδηγήσει στην μετάδοση.
Σε άλλες περιπτώσεις, η μετάδοση γίνεται μέσα από μολυσμένη τροφή, ενώ ορισμένοι ασθενείς έχουν εμφανίσει μηνιγγίτιδα μετά από χειρουργική επέμβαση.

Για την πρόληψη της μηνιγγίτιδα, συστήνεται να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, δηλαδή:

πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας ιδίως πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα
αποφύγετε να μοιράζεστε μαχαιροπίρουνα, πιάτα και ποτήρια με άλλους ανθρώπους
μαγειρεύετε καλά το φαγητό σας και φροντίστε να μην προμηθεύεστε γεύματα αμφιβόλου υγιεινής
αποφύγετε τα προϊόντα από μη παστεριωμένο γάλα, ιδίως εάν είστε έγκυος
αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
Τέλος, μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας εάν πρέπει να εμβολιαστείτε κατά ορισμένων βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν την μηνιγγίτιδα.