Ελλάδα

«Κραυγή» αγωνίας από φορείς του Μεσολογγίου για το νέο δικαστικό χάρτη

«Κραυγή» αγωνίας από φορείς του Μεσολογγίου για το νέο δικαστικό χάρτη Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
«Κάτω τα χέρια» από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, φώναξαν σήμερα οι φορείς της «Ιεράς Πόλης» της Ελλάδας, ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Νέο Δικαστικό Χάρτη, σε συνέντευξη τύπου που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος, ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά και λίγο πριν το φιλόδοξο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης εισαχθεί στη δημόσια διαβούλευση, η κεντρική ιδέα που διαπνέει το εν λόγω νομοθέτημα είναι η κατάργηση των Ειρηνοδικείων της χώρας και η συγχώνευση των Πρωτοδικείων, μόνο με τη λειτουργία ενός Κεντρικού, στην πρωτεύουσα κάθε νόμου, με σκοπό την εξοικονόμηση διοικητικού προσωπικού και το ισορροπημένα κατανεμημένο δικαστικό έργο, σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας.

Και κάπου εδώ ξεκινούν τα δύσκολα για τη μεγαλύτερη σε έκταση, με εδαφική ιδιομορφία (μεγάλους ορεινούς όγκους και απομακρυσμένα χωριά, κακό οδικό δίκτυο), περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας. Μέχρι σήμερα, λειτουργούν δυο Πρωτοδικεία. Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και το Πρωτοδικείο Αγρινίου.

Αν επικρατήσει η αντίληψη, ότι βάσει του νέου δικαστικού χάρτη, θα διατηρηθούν ως Κεντρικά Πρωτοδικεία της χώρας, αυτά που βρίσκονται στις πρωτεύουσες κάθε Περιφέρειας, τότε το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, θα παραμείνει το Κεντρικό Πρωτοβάθμιο Δικαστικό Μέγαρο. Αν αντίθετα, προκριθεί η μεταφορά του Πρωτοδικείου στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του νόμου, τότε ενδέχεται, ως Κεντρικό Πρωτοδικείο να χαρακτηριστεί αυτό του Αγρινίου.

Σύσσωμοι οι κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτικοί φορείς του Μεσολογγίου αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητώντας τη διατήρηση και των δυο Πρωτοδικειων της Περιφέρειας, λόγω των ιδιομορφιών που παρουσιάζει η συγκεκριμένη Περιφέρεια. Αν πάλι η συγχώνευση των δυο εν λειτουργία Πρωτοδικείων είναι μονόδρομος, ζητούν τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως Κεντρικού για την Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας.

«Το Μεσολόγγι είναι η έδρα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και κανένα δήθεν πληθυσμιακό ή άλλο κριτήριο δεν στάθηκε μέχρι σήμερα ικανό να της αφαιρέσει την τιμή ετούτη. Δεν υφίσταται κανένας λόγος η ιστορική πόλη του Μεσολογγίου, να αποτελέσει την μόνη εξαίρεση πανελληνίως που θα «απωλέσει» τον τίτλο του κεντρικού, μητροπολιτικού Πρωτοδικείου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, παρότι έδρα της», τονίζουν οι φορείς της πόλης στην ανακοίνωσή τους.

Σχεδόν ισάριθμες δικαστικές υποθέσεις και στα δυο Πρωτοδικεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Μεσολογγίου, τα τρία δικαστήρια της πόλης (Πρωτοδικείο, Διοικητικό Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο), το έτος 2023 χειρίστηκαν 3.403 μηνύσεις και 1.226 προκαταρκτικές δικογραφίες. Επιπλέον, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αναλογία δικαστή ανά υπόθεση στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι από τις υψηλότερες πανελληνίως.

Βάσει των επισήμων στοιχείων απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου εξυπηρετεί πληθυσμιακά 96.000 πολίτες, ενώ το Πρωτοδικείο Αγρινίου 121.000 πολίτες.

Η συνέντευξη τυπου πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, με συντονίστρια της συζήτησης τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη και την παρουσία εκπροσώπων της πολιτικης και πολιτειακής ζωής του τόπου. Την αναγκαιότητα να διατηρηθεί ως Κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, τόνισαν στις δηλώσεις τους ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Προεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, κ. Χρήστος Παϊσιος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της περιοχής, κ. Ιωάννα Σταματοπούλου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε στις δηλώσεις του:

«Αισθανόμαστε αγανάκτηση για την κατάφωρη αδικία από τη διαφαινόμενη κατάργηση του ιστορικού Πρωτοδικείου. Η ώρα της αλήθειας είναι προ των πυλών. Υφιστανται αδιαμφισβήτητα αντικειμενικά κριτήρια που επιβάλουν τη διατήρηση του Πρωτοδικειου Μεσολογγιου ως κεντρικού Πρωτοδικείου. Σε περίπτωση που η Πολιτεία δεν αποφασίσει τη διατήρηση και των δυο Πρωτοδικείων, τότε πρέπει το Πρωτοδικείο Μεσολογγιου να είναι το κεντρικό. Είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό. Δε βρισκόμαστε σε αντιδικία, αυτό που διεκδικούμε είναι το αυτονόητο».

«Δε θα γίνουμε οι Ιφιγένειες του νέου δικαστικού χάρτη», επεσήμανε ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγιου, κ. Χρήστος Παΐσιος και συμπλήρωσε:

«Δεν ήρθαμε να διεκδικήσουμε το συμφέρον, αλλά το δίκαιο όλων. Είμαστε ο πρώτος σύλλογος που παρακολουθεί τον επαπειλούμενο δικαστικό χάρτη που θέλει ιφιγένειες να θυσιαστούν για μια δικαιοσύνη επ’ ωφέλεια των μεγάλων αστικών κέντρων. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου Εφετείου της χώρας, στο Μεσολόγγι και αντί να το γιορτάζουμε, είμαστε πάλι πολιορκημένοι και πάλι μόνοι.

Φτάσαμε να επαπειλείται το πιο ιστορικό Πρωτοδικείο της Ελλάδος. Είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος νόμος της χώρας, κανονικά χρειαζόμαστε τρία πρωτοδικεία, ας μας αφήσουν τουλάχιστον τα δυο. Μας ρίχνουν σε έναν κανιβαλισμό μια άδικη αλληλοσφαγη μεταξυ μας, των δικηγορικών συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, δεν το θέλουμε αυτό, θέλουμε τη διατήρηση του Πρωτοδικείου μας, χωρίς να υποβιβαστεί».

Τέλος, για ένα νευραλγικό Δικαστικό Μέγαρο που διαχειρίζεται πολλές και ιδιαίτερου επιχειρηματικού και οικονομικού βάρους υποθέσεις, έκανε λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγιου, κ. Ιωάννα Σταματόπουλου.

«Πάγια θέση μας είναι η διατήρηση και των δυο Πρωτοδικείων ως κεντρικά λόγω ιδιομορφίας εδάφους, μεγέθους και κατανομής πληθυσμού. Θα είναι μια ακόμα πρωτοτυπία αν απαξιωθεί η Ιερά Πόλη του Μεσολογγιου.Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρωτοδικεία στην περιφέρεια σε όγκο υποθέσεων, μεγαλύτερο από Άρτα, Πρέβεζα και αρκετά ακόμη, με υποθέσεις σημαντικές λαθρεμπορίας, υποθέσεις που άπτονται της συνθήκης ραμσαρ, ενώ όλα τα λιμάνια δυτικής Ελλάδας ανήκουν στη δική μας περιφέρεια. Ανησυχούμε ότι οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις του νέου δικαστικού χάρτη αντιμετωπίζονται με προχειρότητα», κατέληξε η κ. Σταματοπούλου.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο στη δημόσια διαβούλευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Μαρτίου, δηλαδή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου για το νέο Δικαστικό Χάρτη, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο 2024.

Η μάχη σε Αιτωλοακαρνανία και Βοιωτία- Τελική απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αναφορικά με τη συγχώνευση Πρωτοδικείων που προβλέπει το νομοθέτημα, δυο είναι τα «ανοιχτά» μέτωπα: Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία

Για το που θα είναι το Κεντρικό Πρωτοδικείο ερίζουν η Θήβα με τη Λειβαδιά, στην περίπτωση της Βοιωτίας και το Μεσολόγγι με το Αγρίνιο, στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από τον Πρωθυπουργό καθώς υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις και εκατέρωθεν επιχειρήματα.