Ελλάδα

Η άγνωστη έκρηξη κοντά στα Τέμπη που ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας - Τι συνέβη; Το Dnews δίνει τις απαντήσεις

EUROKINISSI EUROKINISSI
Παραλίγο νέα τραγωδία, πώς αποφεύχθηκε.

Ένα ακόμα περιστατικό, που συνέβη στη σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή της Λάρισας και παραλίγο να αποβεί μοιραίο για τη ζωή των μελών συνεργείου, που εκείνη την ώρα δούλευαν στις γραμμές, ήρθε να προστεθεί στα υπό διερεύνηση συμβάντα τον τελευταίο καιρό. Ευτυχώς, τα μέτρα ασφαλείας λειτούργησαν και δεν θρηνήσαμε θύματα.

Οι μνήμες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών «ξύπνησαν»  το βράδυ της Παρασκευής, όταν στην περιοχή της οδού Καραγάτση στη Λάρισα, από όπου περνά το τρένο για Αθήνα, ακούστηκε μία εκκωφαντική έκρηξη, ενώ σημειώθηκε μία μεγάλη λάμψη «φώτισε» την περιοχή. Το μυαλό όλων, πήγε σε όσα συνέβησαν ένα χρόνο πριν και όλοι βγήκαν από τα σπίτια τους και ρωτούσαν να μάθουν τι έχει συμβεί.

Τι ακριβώς όμως συνέβη. Το τρένο που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, έφτασε στη Λάρισα και από λάθος χειρισμό, μπήκε σε γραμμή, όπου δεν υπήρχε ρεύμα, αφού 30 χιλιόμετρα πιο πάνω δούλευε συνεργείο του ΟΣΕ. Το πέρασμα του τρένου από το σημείο όπου είχε «κλείσει» το ρεύμα, για να γίνουν οι εργασίες πιο πάνω, προκάλεσε σπινθήρα και έκρηξη από τα 25.000 Volt της γραμμής.

Το Dnews, επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, ο οποίος και επιβεβαίωσε το περιστατικό και ανέφερε μάλιστα ότι ήδη διεξάγεται έρευνα για το συμβάν. Ο ίδιος μας είπε:

«Είχαμε εργασίες στη γραμμή ανόδου, μετά την Λάρισα και στο σημείο είχαμε κάνει «απομόνωση», με ειδικούς βραχυκυκλωτήρες και ότι προβλέπεται, είχαμε κόψει το ρεύμα, για να μπορέσουν τα ειδικά συνεργεία, να κάνουν τη δουλειά τους, στην περιοχή «Νέοι Πόροι». Στο κατερχόμενο τρένο από Θεσσαλονίκη για Λάρισα, ο σταθμάρχης έκανε χάραξη, να μπει στη γραμμή του και στην πορεία του αυτή, πέρασε από το κομμάτι που είχε γειωθεί. Το κομμάτι που είχαμε κόψει την τάση και είχαμε βάλει γειωτήρες. Οι τεχνικοί δούλευαν 30 χιλιόμετρα βόρεια. Οι βραχυκυκλωτήρες για το λόγο αυτό μπαίνουν, για να προφυλάξουν τον κόσμο που δουλεύει για να μη γίνει τίποτα. Με το που βάζουν τους βραχυκυκλωτήρες και γίνει κάτι, πέφτει ο υποσταθμός του ρεύματος αμέσως. Όπως και έγινε. Πέρασε το τρένο από την περιοχή, ο ένας παντογράφος βραχυκύκλωσε στο κομμάτι που ήταν γειωμένο. Προκλήθηκε σπινθήρας, από τα 25.000 Volt και προκλήθηκε θόρυβος, είναι σαν μία μικρή έκρηξη. Έπεσε ο υποσταθμός του ρεύματος, έγιναν οι αναγκαίες διαδικασίες και το τρένο προχώρησε κανονικά και μπήκε στη γραμμή του. Δεν προκλήθηκαν ζημιές, ούτε καθυστέρηση», ανέφερε στο Dnews.

O κ.Τερεζάκης, υποστηρίζει για το συγκεκριμένο περιστατικό ότι έπρεπε να είχε απομονωθεί άλλη μία «ζώνη» της σιδηροδρομικής γραμμής και θεωρεί ότι έγινε ανθρώπινο λάθος.

«Στο συγκεκριμένο περιστατικό, έπρεπε να είχε απομονωθεί άλλη μία ζώνη. Εκεί έγινε λάθος υπολογισμός. Ήταν ανθρώπινο λάθος, αλλά είχαν παρθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται για να μην συμβεί κάτι. Όταν τηρούνται οι διαδικασίες για την ασφάλεια όλων, δεν μπορεί να συμβεί τίποτα. Το λέω κατηγορηματικά. Έγινε ένα λάθος από κάποιους τεχνικούς, δεν υπολόγισαν σωστά τη ζώνη που έπρεπε να γειώσουν. Έβαλαν όμως τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε, αυτά λειτούργησαν και δεν έγινε κάτι.

Ξεκίνησε ήδη έρευνα, για να δούμε τι ακριβώς έγινε. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα, είναι να μην πάθει κανείς τίποτα. Πιθανών κάποιες διαδικασίες να πρέπει να αλλάξουν, ή κάποιες διευκρινίσεις να δίνονται, ώστε να μην ξανασυμβεί. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει συμβεί για πολλά χρόνια», καταλήγει ο κ. Τερεζάκης.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσαν φωτογραφίες, αλλά και βίντεο από την μικρή έκρηξη και τη λάμψη που σημειώθηκε.

{https://www.youtube.com/watch?v=nwBXHgwJMsI&t=22s}