Ελλάδα

Νέο σχέδιο της πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές- Τι αλλάζει

Νέο σχέδιο της πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές- Τι αλλάζει Φωτογραφία: EUROKINISSI
O χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την 1η Μαΐου όταν ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην επαναληφθούν εικόνες αντίστοιχες με εκείνες του καλοκαιριού του 2023 όταν μεγάλες πυρκαγιές που έκαιγαν για πολλές ημέρες προκάλεσαν καταστροφές κυρίως σε Έβρο, Ρόδο και Μαγνησία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το μεσημέρι ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας παρουσίασε το νέο δόγμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Θα υπάρξει ανακατανομή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ώστε να καλύπτεται γρηγορότερα ο χρόνος απόκρισης ενώ δίνεται έμφαση και στην εναέρια επιτήρηση με πτητικά μέσα τα οποία θα πραγματοποιούν περιπολίες και θα είναι έτοιμα να επιχειρήσουν όταν διαπιστώσουν πως υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Με την έναρξη μίας πυρκαγιάς θα κατευθύνονται άμεσα όχι ένα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά τρία οχήματα με τρεις πυροσβέστες στο καθένα και έναν αξιωματικό ο οποίος θα ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων ωστόσο ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο έδαφος, θα δίνεται εντολή και σε εναέρια μέσα ώστε να κατευθύνονται στο μέτωπο.

Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) καθώς από έξι θα γίνουν δεκαέξι ενώ υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι περισσότερες ομάδες να μετακινούνται άμεσα με ελικόπτερα στα μέτωπα.

Όπως είπε ο κύριος Αρχηγός σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς θα υπάρχει άμεση ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων που θα σπεύδουν για κατάσβεση μαζί με τα στελέχη του Π.Σ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν ασκήσεις πεδίου σε μία προσπάθεια να προετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται οι δυνάμεις.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην προετοιμασία τονίζοντας ‘’να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας σε μία πολύ δύσκολη σεζόν, σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, σε μία πολύ δύσκολη εποχή που έρχεται και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, να είμαστε εκεί νωρίτερα παρά αργότερα.’’