Ελλάδα

Απίστευτες δηλώσεις Σφακιανάκη και Μηταράκη για τη γυναικoκτονία: Δεν φταίει η ΕΛΑΣ αλλά τα social media και η αντιπολίτευση

Απίστευτες δηλώσεις Σφακιανάκη και Μηταράκη για τη γυναικoκτονία: Δεν φταίει η ΕΛΑΣ αλλά τα social media και η αντιπολίτευση Φωτογραφία: Intime
Λίγα 24ωρα μετά τη σοκαριστική γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, υπάρχουν κι αυτοί που «βιάζονται» να μετατοπίσουν τις ευθύνες από τον κακοποιητικό σύντροφο και την ολιγωρία της ΕΛΑΣ στο ίδιο το θύμα αλλά και στην κριτική που ασκείται κατά καιρούς στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ανέδειξε - για ακόμη μια φορά - την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία διαχειρίζεται η ΕΛΑΣ τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και την συστηματική ατιμωρησία των δραστών έμφυλης βίας.

Οι γυναίκες συχνά αποθαρρύνονται να καταγγείλουν τους δράστες ενώ, ακόμη κι όταν προχωρούν σε μηνύσεις, ελάχιστα πράγματα γίνονται για την προστασία τους. Η Κυριακή Γρίβα είχε καταγγείλει τον 39χρονο πρώην σύντροφό της αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σώσει τη ζωή της. Κι αυτή δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά η επιβεβαίωση του κανόνα.

Το πλέον σοκαριστικό είναι βέβαια πως δολοφονήθηκε λίγα λεπτά αφού είχε ζητήσει βοήθεια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων και ενώ βρισκόταν σε κλήση με την Άμεσο Δράση «παρακαλώντας» για ένα περιπολικό. Η απίστευτη απάθεια με την οποία ο αστυνομικός από το τηλεφωνικό κέντρο κατέγραφε την έκκλησή της - συλλαβίζοντας τις λέξεις - είναι ενδεικτική του πόση σημασία έδινε στην ανάγκη της για προστασία. 

«Το έγκλημα ήταν αναπόφευκτο»

Και ενώ όλοι ασχολούνται με τις σοβαρές καταγγελίες που καταδεικνύουν την «ανυπαρξία» της ΕΛΑΣ, υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν πάση θυσία να «ξεπλύνουν» τους αστυνομικούς.

«Το έγκλημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το ώθησε η κοινωνική δικτύωση», ανέφερε την Τετάρτη ο Μανώλης Σφακιανάκης, επί χρόνια αξιωματικός της ΕΛΑΣ και πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Η κοπέλα ήταν χαρούμενη, ευτυχισμένη, το ΄έβγαζε προς τα έξω, αυτός ήταν τρελός, ήταν stalker...  Εάν αυτά που λένε τα έχει γράψει, δυστυχώς έβγαζε προς τα έξω αυτό που ένιωθε. Τη γαλήνη. Η γαλήνη όμως αυτή, κάποιους ενοχλούσε. Όλα ήταν μηνύματα προς αυτόν.

«Ο τρόπος της δολοφονίας δείχνει πως και 100 άτομα να υπήρχαν στο αστυνομικό τμήμα, αυτός θα την εκτελούσε. Τέλος

«Το έγκλημα ήταν για μένα αναπόφευκτο», σημείωσε χαρακτηριστικά - σε μια αδιανόητη προσπάθεια να δικαιολογήσει την ολιγωρία της ΕΛΑΣ και να ενοχοποιήσει το θύμα, που «προκάλεσε» τον δράστη με αναρτήσεις που την έδειχναν χαρούμενη.

{https://twitter.com/JeronymoBoss2/status/1775449168103772215}

Δεν παρενέβη γιατί θα... τον έβαζαν φυλακή

Ένα απαράδεκτο σκεπτικό ανέπτυξε όμως κι ο Νότης Μηταράκης στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τους αστυνομικούς του ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Ο βουλευτής της ΝΔ - και πρωην υπουργός Προστασίας του Πολίτη... αν και με εξαιρετικά σύντομη θητεία - σημειώσε πως «ευτυχώς» που ο αστυνομικός δεν έβγαλε το όπλο του «γιατί θα έμπαινε φυλακή για ακραία αστυνομική βία».

«Φανταστείτε ο φρουρός που ήταν στο τμήμα να είχε βγάλει το όπλο του πριν ο δράστης μαχαιρώσει την άτυχη γυναίκα και να τον είχε πυροβολήσει. Πιθανότατα σήμερα θα μιλούσε η αντιπολίτευση για ακραία αστυνομική βία, θα είχε προφυλακιστεί ο αστυνομικός και θα κινδύνευε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

«Είναι λοιπόν ένα κρίσιμο ζήτημα που αυτή η στυγερή δολοφονία, αυτό το ακραίο περιστατικό, θα πρέπει να μας κάνει να αναστοχαστούμε για το πώς θέλουμε η Αστυνομία να μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά βίας».

Αυτές οι δηλώσεις γίνονται λίγα 24ωρα μετά την άγρια δολοφονία μιας 28χρονης έξω από ΑΤ και μάλιστα στην χώρα στην οποία δολοφονούνται συχνά - πυκνά Ρομά από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ... για κλοπές βενζίνης και επικίνδυνη οδήγηση.

{https://twitter.com/nmitarakis/status/1775438442526122017}