Ελλάδα

Μαίνεται η φωτιά στο Λασίθι: Διάσπαρτες εστίες εν μέσω οκτώ μποφόρ – Τρεις τραυματίες, ο ένας διασωληνωμένος

Μαίνεται η φωτιά στο Λασίθι: Διάσπαρτες εστίες εν μέσω οκτώ μποφόρ – Τρεις τραυματίες, ο ένας διασωληνωμένος Φωτογραφία: RADIO LASITHI
Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση την περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου Κρήτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Μαύρος Κόλυμπος, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 7 έως και 8 μποφόρ.

Συνεχίζεται η π΄ύρινη λαίλαπα στο Λασίθι με τουςανδρες της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες, καθώς οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η κατάσβεση.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Μαύρο Κόλυμπο Λασιθίου Κρήτης. Σύφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ανδρες της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες, καθώς οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πολύ η κατάσβεση. Ήδη στην περιοχή έχουν ενισχυθεί οι δύναμεις, καθώς 169 πυροσβέστες, με 12 πεζοπόρα τμήματα, 38 οχήματα και τέσσερα ελικόπτερα έχουν σπεύσει για νε ελέγξουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν στο κομμάτι που βρίσκεται ανατολικά προς Κουτσουρά ενώ η πλευρά προς την Ιεράπετρα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

Ισχυροί άνεμοι 8-9 μποφόρ - Ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε μέσα στις φλόγες του μετώπου στο Μαύρο Κόλυμπο

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι με ριπές ανέμων 8 έως 9 μποφόρ γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων καθώς και τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα.  Η πολύ μεγάλη δυσκολία κατάσβεσης και η μεγάλη επικινδυνότητα της πυρκαγιάς που από νωρίς το πρωί καίει την περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου φαίνεται σε βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του Ράδιο Λασίθι.

Οι ισχυροί άνεμοι που διαρκώς άλλαζαν κατεύθυνση και το μικροκλίμα που δημιουργείται από το πλήθος εστιών δημιούργησε ένα ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε αναζωπύρωση στο σημείο που θα δείτε παρακάτω.

{https://www.youtube.com/watch?v=45k2c5bYxFQ}

Τρεις τραυματίες, ο ένας διασωληνωμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για έναν 74χρονο κάτοικο από τον Μαύρο Κόλυμπο ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί προληπτικά. Επιπλέον μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι, καθώς και ένας πυροσβέστης, ελαφρά τραυματισμένος με διάστρεμμα και ένας ακόμα.

Μηνύματα εκκένωσης 112 για τέσσερις οικισμούς

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν στους κατοίκους των περιοχών Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη προκειμένου να απομακρυνθούν από τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Κουτσουρά λόγω της δασικής πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη.

Αγώνας δρόμου για να προστατευτεί το δασάκι του Κουτσουρά πριν πέσει η νύχτα

Για την κατάσβεση και εποπτεία του μετώπου έχουν επιστρατευτεί πολύ μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ στο σημείο βρίσκεται σύσσωμη η ηγεσία των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και επιτηρούν την περιοχή με ελικόπτερο Super Puma αλλά και drone της Πυροσβεστικής. Πάρα πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών και κατοίκων που προσπαθούν να συνδράμουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια των αρχών.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης βρίσκεται από το πρωί στο σημείο της πυρκαγιάς. Μιλώντας στο μεσημέρι στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως πλέον ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στο ενδεχόμενο να επεκταθεί η πυρκαγιά στο δασάκι του Κουτσουρά και εκεί έχει πέσει όλο το βάρος της κατάσβεσης και του καθαρισμού δρόμων που λειτουργούν ως αντιπυρικές ζώνες.