Ελλάδα

Εποχικοί πυροσβέστες: Πρέπει άμεσα να επανδρωθούν οι σταθμοί- Χάνεται πολύτιμη εμπειρία από 2.500 κόσμο

Εποχικοί πυροσβέστες: Πρέπει άμεσα να επανδρωθούν οι σταθμοί- Χάνεται πολύτιμη εμπειρία από 2.500 κόσμο Φωτογραφία: INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στιγμές αγωνίας ζουν, για ακόμα έναν χρόνο, οι εποχικοί πυροσβέστες με το εργασιακό τους μέλλον να βρίσκεται στον αέρα.

Παρά την ανανέωση των συμβάσεων τους μέχρι τον Οκτώβριο, οι ίδιοι αναφέρουν πως τα ερωτήματα τους προς την κυβέρνηση παραμένουν αναπάντητα. Όπως σχολιάζουν στο Dnews εκτός από τις στιγμές αγωνίας που ζουν, αφού κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να τους πει αν θα εργάζονται την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτή την στιγμή χάνεται πολύτιμη εμπειρία από 2.500 κόσμο. «Είμαστε έτοιμοι πυροσβέστες, πρέπει άμεσα να επανδρωθούν οι πυροσβεστικοί σταθμοί. Η Πυροσβεστική δεν είναι μόνο οι ειδικές μονάδες δασοπυρόσβεσης».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων πυροσβεστών κ. Ψαρόπουλος Θανάσης, μίλησε αναλυτικά στο Dnews, για τα προβλήματα και τα αιτήματα των εποχικών πυροσβεστών.

«Μας ανανέωσαν για ακόμα ένα χρόνο για να λήξουν και οι συμβάσεις του 2020 χωρίς όμως να έχουμε πάρει σαφείς απαντήσεις. Τι θα γίνει δηλαδή μετά τον Οκτώβριο, θα χαθούν 2.500 θέσεις; Δεν θα ξανά ανανεωθούν οι συμβάσεις μας; Τα ερωτήματα είναι πολλά χωρίς να έχουμε λάβει καμία απάντηση. Η αντιπυρική περίοδος πρέπει να επιμηκυνθεί κατά δυο μήνες, είναι απαραίτητο. Υπάρχουν μεγάλες φωτιές και τον Απρίλιο αλλά και τον Νοέμβριο.

»Εμείς ζητάμε να ισχύσει ο νόμος του 39/38 του 2011, ο οποίος αφορά στην πενταετία του πυροσβέστη. Άμεσα να επανδρωθούν οι πυροσβεστικοί σταθμοί. Η Πυροσβεστική δεν είναι μόνο οι ειδικές μονάδες δασοπυρόσβεσης. Όπως και δεν αφορά μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο το χρόνο. Εμείς είμαστε έτοιμοι πυροσβέστες. Με το προεδρικό διάταγμα του 38 του 2020. Μας έχουν δώσει όμοια και κοινά καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό. Δεν είμαστε όπως ήταν παλιότερα δασοπυροσβέστες. Πρέπει αυτό να το καταλάβουν όλοι. Είμαστε έμπειροι πυροσβέστες. Χάνεται αυτή την στιγμή πολύτιμη εμπειρία από 2.500 κόσμο».