Διεθνή

Χαμενεΐ: «Αυτό που έκανε η Τεχεράνη ήταν η ελάχιστη τιμωρία για το Ισραήλ»

Χαμενεΐ: «Αυτό που έκανε η Τεχεράνη ήταν η ελάχιστη τιμωρία για το Ισραήλ»
Στην πρώτη του τοποθέτηση στην προσευχή της Παρασκευής, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διεμήνυσε πως το Ιράν δεν θα «διστάσει» ούτε θα «καθυστερήσει» να απαντήσει στο Ισραήλ.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγήθηκε σήμερα της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής - απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη με περίπου 200 πυραύλους.

«Η επιχείρηση των ένοπλων δυνάμεών μας πριν μερικές ημέρες ήταν εντελώς νόμιμη», τόνισε στο κήρυγμά του, ενώ και στο μέλλον η Τεχεράνη «δεν θα καθυστερήσει ούτε θα βιαστεί να κάνει το καθήκον της».

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, την οποία εκφώνησε στα περσικά, ο Χαμενεΐ τόνισε την «ενότητα» των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο με βάση τις αρχές του Κορανίου.

Είπε ότι ο εχθρός του Ιράν είναι ο ίδιος με τον εχθρό του παλαιστινιακού κράτους, του Λιβάνου και άλλων μουσουλμανικών εθνών.

«Η πολιτική που υιοθέτησε ο εχθρός μας είναι να σπείρει τους σπόρους του διχασμού και της εξέγερσης, να βάλει σφήνα ανάμεσα σε όλους τους μουσουλμάνους. Είναι οι ίδιοι εχθροί για τους Παλαιστίνιους, τους Λιβανέζους, τους Αιγύπτιους και τους Ιρακινούς. Είναι ο εχθρός του λαού της Υεμένης και της Συρίας».

Αυτό που έκανε η Τεχεράνη ήταν η «ελάχιστη τιμωρία» για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο Ιρανός ηγέτης, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το Τελ Αβίβ καθεστώς «βαμπίρ» και την Ουάσιγκτον «λυσσασμένο σκυλί»

Πρόσθεσε παράλληλα δύο φορές πως το Ιράν δεν θα «διστάσει» ούτε θα «χρονοτριβήσει» να απαντήσει στο Ισραήλ.

Σημειώνεται πως το κήρυγμά του έρχεται τρεις ημέρες μετά το πυραυλικό μπαράζ σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του διοικητή του IRGC (Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) Αμπάς Νιλφορουσάν, καθώς και εκείνη του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Η τελευταία φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν λίγο μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020 και την επακόλουθη επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ. Η τελευταία φορά πριν από αυτό ήταν το 2012.

{https://youtu.be/ZF13HQhLUOE?si=nS9grIt3EB_6s5cX}