Ελλάδα

Εθνική Αρχής Κυβερνοασφάλειας: Ποιος αναλαμβάνει διοικητής

Εθνική Αρχής Κυβερνοασφάλειας: Ποιος αναλαμβάνει διοικητής
Μια διαρκώς αυξητική τάση ακολουθούν οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα, με τα σοβαρά περιστατικά να πολλαπλασιάζονται διαταράσσοντας συχνά ακόμη και κρίσιμες υπηρεσίες που υποστηρίζουν τα πληροφοριακά συστήματα.

Με εισήγηση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας ορίζεται ο ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας.

«Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου. «Η επαγγελματική του εμπειρία τόσο σε τεχνολογικό όσο και διοικητικό επίπεδο, η ερευνητική του δραστηριότητα, η κατάρτιση και η συγκρότησή του τον καθιστούν την ενδεδειγμένη επιλογή για τη θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας».

«Η Κυβερνοασφάλεια είναι κάτι που αγγίζει όλους μας και οι απαιτήσεις της θα πρέπει πλέον να αποτελούν κυρία συνιστώσα κάθε ψηφιακής υπηρεσίας. Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό για την ευκαιρία και την πρόκληση και αναλαμβάνω χωρίς ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες του εγχειρήματος», ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Μπλέτσας.

Το βιογραφικό του Μιχάλη Μπλέτσα

Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και M.Sc. Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab.

Με την ιδιότητα του αυτή είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την λειτουργία και την ασφάλεια όλης της ψηφιακής υποδομής που χρησιμοποιεί το εργαστήριο για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της One Laptop Per Child, μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα laptop πολύ χαμηλού κόστους - μιας τεχνολογίας που στόχευε να βοηθήσει στο το πώς μορφώνονται τα παιδιά στον κόσμο. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην OLPC, συνέβαλε στον βιομηχανικό σχεδιασμό, τα ηλεκτρονικά καθώς και το λογισμικό του laptop XO-1 της OLPC.

Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες.

Έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα γύρω από θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής. Υπήρξε συνιδρυτής δύο εταιρειών και μέλος ΔΣ ή σύμβουλος σε πολλές άλλες.

Οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας

Βασικός στόχος της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας είναι ο συντονισμός και η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια καθώς και η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων ώστε να επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Αρχή εποπτεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διοικείται από διοικητή (ο οποίος αναλαμβάνει και την αρμοδιότητα της επιβολής των προστίμων σε φορείς που δεν τηρούν τους νόμους για την κυβερνοασφάλεια) και δύο υποδιοικητές.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2555 (Οδηγία NIS2), η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2024, αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των εποπτευόμενων φορέων σε θέματα κυβερνοασφάλειας από περίπου 70 σε 2.000.

Πέρα από «παραδοσιακά» κρίσιμες υποδομές, όπως η ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές και ο τραπεζικός τομέας, θα συμπεριλαμβάνονται τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, οι ταχυμεταφορές, η παρασκευή, παραγωγή και διανομή χημικών προϊόντων, αλλά και η παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων.