Ελλάδα

Κακοκαιρία - αστραπή: Όλες οι περιοχές που περνούν από καλοκαίρι σε «πολικό αεροχείμαρρο»

Κακοκαιρία - αστραπή: Όλες οι περιοχές που περνούν από καλοκαίρι σε «πολικό αεροχείμαρρο»
Κακοκαιρία - εξπρές θα σαρώσει την Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Πόσο θα κρατήσει και πόσο γρήγορα θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα. Όλες οι περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Μια κακοκαιρία - αστραπή θα σαρώσει την Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες. Η κακοκαιρία ξεκινάει την Παρασκευή το μεσημέρι. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία θα κινηθεί το σύστημα προς τα ανατολικά, η διάρκεια της σημαντικής κακοκαιρίας θα είναι σχετικά μικρή, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τα κυριότερα στοιχεία της κακοκαιρίας που θα επικρατήσει στη χώρα από το πρωί της Παρασκευής 19/04 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04 θα είναι:

  • οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες
  • οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο τονίζει ότι: Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Σάκης Αρναούτογλου: Οι 5 πόλεις που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Με τρεις χάρτες ο Σάκης Αρναούτογλου μας εφιστά την προσοχή για το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει την χώρα το βράδυ της Παρασκευής.

Δύσκολες στιγμές φαίνεται πως θα ζήσει η δυτική Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία καθώς επίσης και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου με σφοδρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Η κακοκαιρία θα εισέλθει από την Ιταλία στην δυτική Ελλάδα από το πρωί της Παρασκευής και σταδιακά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως θα επηρεαστεί με βροχές και καταιγίδες, το ίδιο και η Χαλκιδική.

Στη νέα του ανάρτηση, ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσίασε τρεις χάρτες με τις βροχές της Παρασκευής - ανα 6ωρο - αποκαλύπτοντας τις 5 πόλεις που πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Πρόκειται για την Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, την Πάτρα και την Τρίπολη.

Έντονα φαινόμενα όμως αναμένονται και σε Καστοριά, Λάρισα και Ιωάννινα.

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε για το σύστημα που θα φέρει βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, γράφοντας: «Με την αφρικανική σκόνη να απομακρύνεται με τη βοήθεια των δυτικών – βορειοδυτικών ανέμων και τον άστατο καιρό να επιμένει προς τα δυτικά και βόρεια θα κυλήσει η σημερινή ημέρα με ένα έντονο και ταυτόχρονα επικίνδυνο κύμα κακοκαιρίας να μας απασχολεί μέσα στην αυριανή ημέρα και από τα δυτικά».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, σημείωσε πως: «Πρέπει να δείξουμε προσοχή γιατί αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού θα πέσει το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου: «Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».