Ελλάδα

Οικόπεδα «πυριτιδαποθήκη»: Παραμένουν ακαθάριστα, δημόσιος κίνδυνος ενόψει καλοκαιριού

Οικόπεδα «πυριτιδαποθήκη»: Παραμένουν ακαθάριστα, δημόσιος κίνδυνος ενόψει καλοκαιριού
Έκκληση προς στους ιδιοκτήτες οικοπέδων που παραμένουν ακαθάριστα για την αναγκαιότητα άμεσου καθαρισμού των εκτάσεων αυτών, για λόγους αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς έχουν απευθύνει οι δήμοι, ωστόσο επειδή ο αριθμός των οικοπέδων είναι μεγάλος υπάρχει δυσκολία στην εύρεση ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα αρκετά να παραμένουν ακαθάριστα.

Η αντιπυρική περίοδο διαρκεί από 1η  Μαΐου 2024 έως και 31η Οκτωβρίου 2024. Οι ιδιοκτήτες επιπέδων πρέπει να τα έχουν καθαρίσει μέχρι τις 30 Απριλίου. Φυσικά σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον Δήμο το σχετικό πρόστιμο.

«Εγώ καθάρισα το οικόπεδο μου, αλλά το όμορο οικόπεδο είναι πολύ επικίνδυνο γιατί έχει χόρτα ύψους δυο μέτρων τα οποία προ τριετίας έπιασαν φωτιά και κινδύνευσε να καεί το σπίτι μου το οποίο σώθηκε τελευταία στιγμή με την αλλαγή των ανέμων και την βοήθεια των γειτόνων και της πυροσβεστικής. Μου είπαν ότι εγώ ο ίδιος λόγω του νέου νόμου πρέπει να βρω τα στοιχεία. Τους είπα ότι δεν είναι δίκη μου αρμοδιότητα η εύρεση προσωπικών δεδομένων και τελικά η υπηρεσία πρασίνου του δήμου τελικά βρήκε τους ιδιοκτήτες τους οποίους ενημέρωσε», δηλώνει ο Πέτρος ο οποίος διατηρεί εξοχικό στο Διακοπτό.

Συγκεκριμένα καλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές:

– οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εντός σχεδίου πόλης / οικισμού
– εκτάσεων που βρίσκονται σε ακτίνα έως 100 μ. μετά το τέλος του οικισμού
– οικοπέδων εκτός σχεδίου, που περιλαμβάνουν κτίσμα να προβούν άμεσα σε εργασίες καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους και να συντηρούν τις ιδιοκτησίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της και για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για την εφαρμογή του νόμου οι περισσότεροι πολίτες είναι υπερ καθώς όπως υποστηρίζουν είναι ατομική ευθύνη του καθενός να φροντίζει και να επιμελείται τα οικόπεδα του έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να έχει λάβει τα μέτρα του για να προστατεύσει την περιουσία του αλλά για να μην δημιουργήσει προβλήματα στους υπόλοιπους κατοίκους.

«Προφανώς ο κρατικός μηχανικός οφείλει να μας προστατεύει, αλλά το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς. Όταν έχεις ένα οικόπεδο, ή ακόμα και έναν μεγάλο κήπο πρέπει να το φροντίζεις. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα χόρτα η τα δέντρα να είναι «ανεξέλεγκτα». Πρέπει να τα καθαρίζουμε. Δεν γίνεται ο Δήμος να έρθει να μου καθαρίσει το οικόπεδο είναι δίκη μου ευθύνη. Όπως καθαρίζω το σπίτι μου έτσι καθαρίζω και το οικόπεδο μου. Το πρόβλημα είναι με τα οικόπεδα που δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τα έχουν παρατήσει για χρόνια, είτε γιατί υπάρχουν κληρονόμοι που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι τους ανήκει κάτι. Εκεί πρέπει να βρεθεί μία λύση», αναφέρει στο Dnews, ιδιοκτήτρια οικοπέδου στην Αττική.

Διαδικασία καθαρισμού

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

* Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
* Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
* Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
* Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
* Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Κυρώσεις

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:
* πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,
* δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Δείτε αναλυτικά την υπ’ αρ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη.