Ελλάδα

Καιρός: Έρχονται άνεμοι τύπου Φοέν - Η εξήγηση Κολυδά για το σπάνιο φαινόμενο

Καιρός: Έρχονται άνεμοι τύπου Φοέν - Η εξήγηση Κολυδά για το σπάνιο φαινόμενο
Τα τερτίπια του καιρού συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα εξαιτίας των ανέμων τύπου Φοέν που δημιουργούν ένα αλλοπρόσαλλο θερμοκρασιακό σκηνικό μεταξύ Βορρά και Νότου. Η εξήγηση του Θοδωρή Κολλυδά.

Η αφρικανική σκόνη έχει δημιουργήσει ένα νοητό πέπλο πάνω από τη χώρα μας δημιουργώντας μια ιδιαιτέρως αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αύριο οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σαχαριανής (αφρικανικής) σκόνης με παράλληλα σημαντικά επεισόδια λασποβροχής καθιστώντας σε κάποιες περιπτώσεις την ορατότητα περιορισμένη. Βέβαια η σκόνη ευνοείται και από τους ανέμους που συντελούν στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Οι άνεμοι τύπου Φοέν κάνουν την εμφάνισή τους και χωρίζουν θερμοκρασιακά την χώρα στα δυο 

kairos 2 164c9

Την Τετάρτη η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά. Με ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μας ενημερώνει για την εμφάνιση των ανέμων τύπου Φοέν που εξηγούν τις τεράστιες θερμοκρασιακές αντιθέσεις Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει:

{https://twitter.com/KolydasT/status/1782428164905373825}

«Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι . Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι "πρωτοφανές" , όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά .

Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια) , αλλά δεν θα είναι πολλά , όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen»