Ελλάδα

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης - Είχε βραβευθεί για τις ταινίες του

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης - Είχε βραβευθεί για τις ταινίες του Φωτογραφία: UNSPLASH
«Είχε σημαντικό, επώνυμο έργο», επισημαίνει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, «αποχαιρετώντας» τον Κωστή Ζώη.

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζωής, ο οποίος είχε αποσπάσει βραβεία για τις ταινίες του.

Την θλιβερή είδηση του θανάτου του Κωστή Ζώη έκανε γνωστή η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, επισημαίνοντας ότι ήταν επίτιμο μέλος της, με σημαντικό και επώνυμο έργο.

«Ο Κωστής Ζώης υπήρξε από τους πρωτεργάτες του σωματείου, στηρίζοντας πάντα τους νέους σκηνοθέτες», τονίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. «Η καλλιτεχνική του προσωπικότητα θα μας μείνει αξέχαστη», επισημαίνει.

{https://www.facebook.com/skinothetes/posts/pfbid037rKhYuP2RPLD1bqob89WeKCcRTdFt8w4ZyXedfiv1VKnFNqysDQ2WfK6ekF9zC5pl}

Ποιος ήταν ο Κωστής Ζώης

Γεννήθηκε το 1931 και σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή, αλλά γρήγορα τον κέρδισε ο κινηματογράφος.

Το 1965 ολοκλήρωσε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, «Τ’ άλογο», βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου που απέσπασε την Α’ Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά, το Α’ Κρατικό Βραβείο (1966), τη Διάκριση στο Φεστιβάλ Ομπερχάουζεν (1966) και τη Διάκριση στο Φεστιβάλ Κρακοβίας (1966).

Δύο χρόνια αργότερα η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Σιλουέττες», κατέκτησε το Α’ Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και συγκέντρωσε άλλα 8 βραβεία και διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 1968 γύρισε τη μικρού μήκους ταινία «Ο Δραπέτης» και κατέκτησε ξανά το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης της ίδιας.

Στη δεύτερη ταινία του μεγάλου μήκους, «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς» (1971), συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Κώστα Μουρσελά, βασικό του συνεργάτη στον πρώτο χρόνο της σειράς «Εκείνος κι εκείνος».

Τα επόμενα χρόνια σκηνοθέτησε ξανά για την τηλεόραση τη μεσαίου μήκους ταινία «Μια κάποια περίπτωση», στην πρώτη τηλεοπτική διασκευή έργου του Αντώνη Σαμαράκη. Επίσης, μετέφερε στη μικρή οθόνη το «Μυθιστόρημα των Τεσσάρων».

Τη δεκαετία του ’70 δημιούργησε για την ΕΡΤ ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους τα: «Η Μόλυνση και οι άλλοι…», «Ζωντανές και νεκρές πολιτείες», «Πεντέλη ώρα μηδέν». Σκηνοθέτησε επίσης, τις μίνι σειρές «Στον αργαλειό του φεγγαριού» και «Πόντιος Πιλάτος», όπως και τη σειρά προσωπικών αφηγήσεων «Το τραίνο της ζωής μου».

Παράλληλα με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, σκηνοθέτησε και θεατρικές παραστάσεις όπως « Η Έκπληξη» του Χ. Τσικλιρόπουλου στο Πειραματικό Θέατρο.