Ελλάδα

Λίμνη Βουλιαγμένης: Η άγνωστη πρωθυπουργική παραλία - Βίντεο Drone

Λίμνη Βουλιαγμένης: Η άγνωστη πρωθυπουργική παραλία - Βίντεο Drone Φωτογραφία: INTIME/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η λίμνη Βουλιαγμένης είναι το κέντρο ενός σπάνιου οικοσυστήματος, ενταγμένη στο Natura 2000, όπου διαβιούν μοναδικοί οργανισμοί.

Στις νότιες παρυφές του Υμηττού λίγα μέτρα από τις ανατολικές ακτές της Αττικής υπάρχει ένας μοναδικός τόπος: η λίμνη Βουλιαγμένης.

Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο γεωλογικό φαινόμενο που χωρίζεται από τον Αργοσαρωνικό με μία στενή λωρίδα ασβεστολιθικών πετρωμάτων, σύμφωνα με το upstories, που έχει αναρτήσει σχετικό βίντεο από την κατάδυση στη διάσημη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Η λίμνη τοποθετείται χρονολογικά πριν από 2.000 χρόνια ή και αργότερα κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Δημιουργήθηκε με την κατάρρευση της οροφής ενός τεράστιου υπόγειου σπηλαίου λόγω τεκτονικών κινήσεων και καυστικής διάβρωσης των ασβεστόλιθων της περιοχής.

Οι πρώτες απόπειρες εξερεύνησης λέγεται ότι έγιναν την περίοδο της κατοχής από Γερμανούς κατακτητές αλλά τα ευρήματά τους δεν έγινα ποτέ γνωστά. Το 1988 η εφορία παλαιοανθρωπολογίας σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ έκανε τα πρώτα δειλά βήματα υποβρύχιας εξερεύνησης του σπηλαίου.

Κατάδυση στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Όμως, συνθήκες όπως το γεγονός ότι το σπήλαιο εκτείνεται κάτω από τα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης, το αχανές του μήκος, το άγνωστο βάθος του και άλλα πολλά οδήγησαν το ΥΠΠΟ το 1989 να καλέσει κορυφαίους του είδους για τη σύσταση πολυεθνικής ομάδας για την έρευνα. Αρωγός ήταν πάντα ο δήμος Βουλιαγμένης.

Στην περίμετρο της λίμνης εντοπίζονται 3 διακριτά και επισκέψιμα σπήλαια: του πάρκινγκ, το Λουίκα και το κεντρικό σπήλαιο. Στο βόρειο τμήμα της λίμνης έχει σχηματιστεί ένας μικρός κολπίσκος, αποτέλεσμα αποκόλλησης και καθίζησης. Σε βάθος 33 μέτρων κάποιος θα πρέπει να περάσει το λεγόμενο παράθυρο, διαστάσεων 3Χ1,5 για να φτάσει σε μία αχανή δεξαμενή νερού με όγκο που φτάνει τα 3 εκατ. κυβικά μέτρα.

Στο λεγόμενο σπιράλ δωμάτιο, ο καταδυόμενος μπορεί να κινηθεί από δύο κύριες διαδρομές με βάθος 105 μέτρα και οροφή 65 μέτρα. Μετά το τρίτο δωμάτιο ακολουθεί το βαθύτερο σημείο της λίμνης στα 130 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν.

Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 27 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά την κατάδυση μπορεί να φτάσει το πολύ στους 29 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην υπόγεια διασύνδεση με το ανενεργό ηφαίστειο Σουσάκι, την Αίγινα και τα Μέθανα.

Λιγότερο γνωστή είναι η μία δεύτερη μικρότερη λίμνη, η λίμνη Ζολώτα, μιας και εκεί κολυμπούσε χειμώνα καλοκαρί ο ακαδημαϊκός και πρωθυπουργός Ξενοφώντας Ζολώντας. Η λίμνη αυτή δεν είναι επισκέψιμη, έχει διάμετρο 20 μέτρα, ο πυθμένας της έχει κατηφορική κλίση και το βάθος της φτάνει στα 17 μέτρα. Λόγω της μορφολογίας του πυθμένα πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχει υπόγειο πέρασμα που έχει κλείσει από καθίζηση.

Η λίμνη Βουλιαγμένης είναι το κέντρο ενός σπάνιου οικοσυστήματος, ενταγμένη στο Natura 2000, όπου διαβιούν μοναδικοί οργανισμοί.

Δείτε το Βίντεο

{https://www.youtube.com/watch?v=kRk6RiNcknE}