Ελλάδα

Καιρός: Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει πρόωρο καλοκαιρινό καύσωνα

Καιρός: Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει πρόωρο καλοκαιρινό καύσωνα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού με την θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στα ύψη με τα 30αρια να παραπέμπουν σε ανοιξιάτικο καύσωνα. Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Διανύουμε τα μέσα Μαίου και τα τερτίπια του καιρού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Αυτή τη φορά δεν θα ταλαιπωρηθούμε από κάποια κακοκαιρία αλλά αντιθέτως όπως δείχνουν όλα τα προγνωστικά μοντέλα και βάσει των προγνώσεων των μετεωρολόγων πρέπει να προτεοιμαστούμε για ζεστές μέρες που θα θυμίζουν έντονα καλοκαίρι. 

Μίνι καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη

Η καιρική αστάθεια που θα καταγραφεί αυτές τις μέρες με κύριο χαρακτηριστικό της τις τοπικές βροχές θα δώσει τη θέση της στα μεσα της εβδομάδας σε ένα πρόωρο καλοκαίρι με 30αρια, ζέστη που σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη θα θυμίσουν ότι το καλοκαίρι ήρθε επιτέλους. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδανικές για μια βουτιά στη θάλασσα αν και μέσα Μαίου. 

Τσατραφύλιας: Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει απρόσμενο καλοκαίρι - Οι 7 περιοχές με 30αρια

kairos tsatrafyllias 2c6e6

Μίνι καλοκαίρι έρχεται τις επόμενες μέρες, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και να ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές την Παρασκευή και το Σάββατο τους 30 βαθμούς! Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια η αλλαγή του καιρού προκαλείται από έναν υποτροπικό αεροχείμαρρο που θα φέρει αξιόλογη ζέστη και ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα οι περιοχές που θα επηρεαστούν αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως), η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα. «Στην Αττική το Σαβατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27« επισημαίνει.

{https://www.facebook.com/giorgos.tsatrafyllias/posts/10161584581217790?ref=embed_post}

Κολυδάς: Έρχεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας

«Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 16/5 και μετά η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή όχι τόσο λόγω των υψηλών τιμών, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Ο μετεωρολόγος παρουσιάζει τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hpa οι οποίες μας δίνουν την τάση για μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 30°C στα δυτικά τα κεντρικά και τα νότια.

xartis1 ed047

«Όπως θα παρακολουθήσετε», λέει συγκεκριμένα, «πράγματι σε τοπικό επίπεδο φτάνουμε τους 31 με 32°C και ίσως στο τέλος της εβδομάδος και λίγο παραπάνω. Όμως επειδή θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος ίσως φρενάρει και δεν δούμε τόσο υψηλές τιμές σε όλες τις περιοχές».

xartis2 ecb53

Την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο θα βρεθούμε στους 30 με 32 βαθμούς (6 βαθμούς πάνω απο τις κανονικές τιμές), ενώ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το θερμόμετρο έδειξε 18-19 βαθμούς.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10162175930829467&id=760859466&ref=embed_post}

Αρναούτογλου: Καλοκαίρι προ των πυλών - Η γεωμετρική αύξηση της θερμοκρασίας 

442441856 989022399254121 6019901806667466632 n c18c0

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ανάρτησε ένα διάγραμμα στο Facebook με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 18 Μαΐου, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 26 βαθμούς. Στην ανάρτησή του καταγράφει: «Η θερμοκρασία στη χώρα έως και τις 18/5 με μια μόνο ματιά! Καλές γενικά καιρικές συνθήκες αναμένονται τις επόμενες 6-7 ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μπόρες-τοπικές καταιγίδες τα μεσημέρα – απογεύματα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά ημιορεινά έως και την Τετάρτη.

Οι βοριάδες στο Αιγαίο από την Δευτέρα θα εξασθενήσουν και μέχρι την Τετάρτη θα διατηρηθούν σχετικά εξασθενημένοι και στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο. Από την Πέμπτη υπάρχουν ενδείξεις για στροφή και ενίσχυση των νοτιάδων στην περιοχή του Ιονίου.

Η θερμοκρασία σε μικρά σκαμπανεβάσματα έως την ερχόμενη Τετάρτη, θα πρέπει να σημειώσει κάποια άνοδο προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας κυρίως στα δυτικά και νότια (Διαβάστε προσεκτικά την επεξήγηση στο μετεωγραμμα). Για ό,τι νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση!».

{https://www.facebook.com/photo?fbid=989022402587454&set=a.251097913046577}

Σε νεότερη ανάρτησή του μάλιστα δίνει αναλυτικά το θερμοκρασιακό πλαίσιο που θα επικρατήσει στη χώρα από Τρίτη μέχρι Παρασκευή αποτυπώνοντας πώς η θερμοκρασία θα πάρει την ανιούσα, θυμίζοντας ένα πρόωρο καλοκαίρι. 

{https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/posts/pfbid02sTK4CUkSadycgQubCD3QjW9rN6jN9iPjrcS35pHh54KmxedJrkYXMAHcfKxyGtTbl}