Ελλάδα

Τα «παιχνίδια» του καιρού στην Κρήτη: Η περιοχή που «έπιασε» σχεδόν 38 βαθμούς χθες

Τα «παιχνίδια» του καιρού στην Κρήτη: Η περιοχή που «έπιασε» σχεδόν 38 βαθμούς χθες Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Στα ανατολικά του νησιού καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 34 βαθμών Κελσίου για πάνω από 6 ώρες.

Ιδιαίτερα ζεστή ήταν η Παρασκευή (17/5) για διάφορες περιοχές στην Κρήτη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες να σημειώνονται στο νησί ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του πεδίου ροής των ανέμων με την πολύπλοκη τοπογραφία του νησιού, η οποία προκάλεσε σημαντικές τοπικές διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης (Λασίθι) όπου το πεδίο των ανέμων ήταν ισχυρότερο, καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 34 βαθμών Κελσίου για περισσότερες από 6 ώρες (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Νεάπολης Λασιθίου), ενώ στις κεντρονότιες περιοχές που το πεδίο των ανέμων ήταν λιγότερα ισχυρό, οι υψηλές θερμοκρασίες διήρκησαν μικρότερο χρονικό διάστημα (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Μοιρών Ηρακλείου).

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 17/05, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

meteo_ebec8.jpg

Κολυδάς: Τα «παιχνίδια» του καιρού στην Κρήτη

Ο Θοδωρής Κολυδάς επίσης, αναφέρθηκε στη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Κρήτη και τις περιοχές «γούβες» που εγκλωβίζονται οι αέριες μάζες.

{https://twitter.com/KolydasT/status/1791413926090985846}

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

TA "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Ενώ το πρωί βλέπουμε το Ηράκλειο με 25°C και τη Σητεία με 27°C , το μεσημέρι γυρίζει ο καιρός στο βοριά και το Ηράκλειο δεν ξεπερνά τους 23 με 24°C . Δύο "βήματα "κοντά του το Καστέλι, την ίδια ώρα φτάνει τους 31°C, όσο και η Σητεία, ενώ στο εσωτερικό της Κρήτης ακόμη υψηλότερες τιμές . Τα Χανιά μέχρι στιγμής παραμένουν στους 20 με 22°C.

Μιλήσαμε ήδη από χτες γι' αυτές τις μεταβολές και δεν θα μας παραξενέψει αν ακόμη και σήμερα τις επόμενες ώρες στις "περιοχές-γούβες" , δηλαδή σε αυτές που εγκλωβίζονται οι αέριες μάζες, δούμε τιμές πολύ υψηλότερες από τις προηγούμενες, δηλαδή περί τους 34 με 36°C, σε καθαρά όμως τοπικό επίπεδο.