Ελλάδα

Κακοκαιρία: Πώς η μέρα έγινε νύχτα με 1.200 κεραυνούς

Κακοκαιρία: Πώς η μέρα έγινε νύχτα με 1.200 κεραυνούς Φωτογραφία: PEXELS Photo by Ilias Tsoutsoulis
Σε εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας με τις ισχυρές καταιγίδες και τους αλλεπάλληλους κεραυνούς.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας με τις έντονες καταιγίδες που συνοδεύονται από απανωτές συστάδες κεραυνών είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα με την Αττική να δέχεται τις τελευταίες ώρες το σφυροκόπημα του καιρού. 

Ένας κεραυνός πέφτει ανά δύο δευτερόλεπτα στη χώρα, από τις 8 το πρωί

Η έντονη κεραυνική δραστηριότητα που καταγράφεται σπανίως με τέτοια ένταση και έκταση αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της καιρικής διαταραχής με τους μετεωρολόγους να το πιστοποιούν και να το αναδεικνύουν μέσα από τις αναρτήσεις τους. 

Χαρακτηριστική η επισήμανση του Γιάννη Καλλιάνου ότι «σήμερα, σε εννέα ώρες κακοκαιρίας, σημειώνεται ένας κεραυνός κάθε δύο δευτερόλεπτα, από τις 08:00 το πρωί μέχρι και τώρα».

Το φαινόμενο της εμφάνισης πολλαπλών κεραυνών είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους που από χθες έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου στους πολίτες αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν όσο το κεραυνικό φαινόμενο θα εξελίσσεται. 

Πώς να προστατευτούμε από τους κεραυνούς

Προκειμένου να προστατευτούμε από τους κεραυνούς κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, συστήνεται στους πολίτες να μείνουν μακριά από μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και να απομακρυνθούν αμέσως από τη θάλασσα και την ακτή.

Μεταξύ άλλων συστήνεται:

-Βρείτε αμέσως ένα ασφαλές καταφύγιο σε κτίριο ή αυτοκίνητο και κλείστε τα παράθυρα.
-Μην καταφεύγετε σε μέρη που μπορεί να πλημμυρίσουν από την βροχή, όπως τα υπόγεια.
-Αν είστε έξω και δείτε τα μαλλιά να ανασηκώνονται ή νιώσετε στο δέρμα σας τσιμπήματα αυτό σημαίνει ότι είστε σε κίνδυνο γιατί ηλεκτρικό φορτίο συγκεντρώνεται κάπου κοντά σας. Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει από στιγμή σε στιγμή.
-Μην πηγαίνετε κάτω από δέντρα για καταφύγιο γιατί μπορεί ο κεραυνός να χτυπήσει το δέντρο ή να περάσει από το δέντρο και να σας χτυπήσει.

Κεραυνοί έπληξαν την Αττική από το πρωί: Και η ημέρα έγινε νύχτα

Η σημερινή κακοκαιρία έκανε πράγματι τη νύχτα μέρα. Χαρακτηριστικό της κεραυνικής δραστηριότητας που έντυσε τον ουρανό από νωρίς το μεσημέρι σε μαύρο φόντο το γεγονός που ανέδειξε και ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος ότι «περίπου 1200 κεραυνοί καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής μέχρι τις 6 το απόγευμα».  Ενώ αναφορικά με τα ύψη βροχής το μεγαλύτερο εξ αυτών σημειώθηκε στον Άγιο Στέφανο, με 53 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία ώρα.

{https://www.facebook.com/lagouvardos.kostas/posts/pfbid07WpFZUHrWXt2AMD3eAHvHbu6VcSYrRcYHyzphYKMoBTetuG7wgWxnkLRVE6NTtyMl}

Μάλιστα η ένταση των κεραυνών ήταν τέτοια που αποτέλεσε την αιτία για να ξεσπάσουν εστιές φωτιάς σε διάσπαρτα σημεία της Αττικής (Ραφήνα, Λούτσα, Γραμματικό, Διόνυσος και Μαραθώνας) που αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Πυροσβεστική: 62 φωτιές το τελευταίο 24ωρο λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας

PYROSVESTIKI INTIME d16c6

Σε 62 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι περισσότερες εξ' αυτών κυρίως λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Από αυτές οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, μόνο μέσα σε 3 ώρες ξέσπασαν οι φωτιές σε Σούνιο (Λεγραινά), Βίλια, Λαύριο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Επίδαυρο, Δελφούς και Λέσβο. Επιπλέον , σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε εστίες πυρκαγιών, κυρίως εντός δασικών εκτάσεων στις περιοχές: Βίλια, Σούνιο, Λαύριο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Δελφούς, Επίδαυρο και Λέσβο.