Ελλάδα

Στον ανακριτή οι «7» της ΔΟΥ Χαλκίδας: «Με έπεισαν... οι υπάλληλοι» ισχυρίστηκε στην ΕΛΑΣ η διευθύντρια

Στον ανακριτή οι «7» της ΔΟΥ Χαλκίδας: «Με έπεισαν... οι υπάλληλοι» ισχυρίστηκε στην ΕΛΑΣ η διευθύντρια
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη σπείρα των εφοριακών που εκβίαζε ανυποψίαστους πολίτες στη Χαλκίδα.

Το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν λίγο πριν τις δέκα οι επτά εφοριακοί της Χαλκίδας - ανάμεσά τους η διευθύντρια της ΔΟΥ, ο λογιστής και η διεκπεραιώτρια για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα διαφθοράς - με τις κατηγορίες που τους βαραίνουν να είναι βαρύτατες.

Πρόκειται για την 50χρονη διευθύντρια της εφορίας, τον 52χρονο υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή.

Σημειώνεται πως στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο, ενώ σε βάρος των επτά έχει σχηματιστεί δικογραφία - κατά περίπτωση - για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής φέρονται να είχαν τους ρόλους της αρχηγού και του υπαρχηγού του κυκλώματος.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών, αν και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εκτιμά ότι είναι πολύ περισσότερες.

Τι υποστήριξε η διευθύντρια

Σημειώνεται πως η προϊσταμένη της εφορίας που περιγράφεται ως Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς πως πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, «γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών "διευκολύνσεων" σε εταιρείες.

»Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».