Οικονομία

Σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία το φθινόπωρο

Σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία το φθινόπωρο Φωτογραφία: intime
Η πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis το φθινόπωρο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Η ΑΑΔΕ επιχειρεί να ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, και να συγκεντρώσει πάνω από 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μέσω αυτοματοποιημένων κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, δεσμεύσεων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis το φθινόπωρο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Το σύστημα θα δημιουργεί ψηφιακούς φακέλους για κάθε φορολογούμενο με βάση το ύψος της οφειλής, την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, και θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Παράλληλα, θα συντάσσει «μαύρη λίστα» με όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν.

Το σύστημα θα πραγματοποιεί αυτόματες κατασχέσεις από τους λογαριασμούς των οφειλετών μόλις καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές τους.

Παράλληλα, θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ (MyAADE, Taxisnet, Icisnet, Elenxis) και από τρίτους φορείς, όπως το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ, το ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ, η ΕΡΓΑΝΗ, το Χρηματιστήριο, οι τράπεζες και οι φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Το Eispraxis θα εφαρμόζει κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης βάσει της συμπεριφοράς του οφειλέτη.

Θα ταξινομεί τις υποθέσεις οφειλής σύμφωνα με διάφορα κριτήρια (όνομα οφειλέτη, ποσό οφειλής, διάρκεια καθυστέρησης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.) και θα δημιουργεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του οφειλέτη και τις οφειλές του, διευκολύνοντας έτσι τις ρυθμίσεις και τη λήψη κατάλληλων μέτρων.