Ελλάδα

Κολυδάς για καιρό: «Αλλού αύρα και αλλού χάβρα»

Κολυδάς για καιρό: «Αλλού αύρα και αλλού χάβρα» Φωτογραφία: intime
Στα δύο πρόσωπα του καιρού αναφέρεται με ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρεται στις υψηλές θερμοκρασίες που εκδηλώνονται σήμερα τονίζοντας ότι αλλού επικρατούσαν κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και αλλού αρκετά ψηλές.

Επισημαίνει μάλιστα  την ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας στην Καλαμάτα, η οποία εκτοξεύθηκε τουλάχιστον δέκα βαθμούς Κελσίου:

«Αλλού αύρα (27.9 ℃ ) κι αλλού χάβρα (38.2 ℃)

Αξίζει να παρατηρήσετε στη δεύτερη κάρτα, πόσο γρήγορα ανέβηκε η θερμοκρασία στη Καλαμάτα ( 37℃), όταν ο άνεμος γύρισε σε ΒΔ !».

{https://x.com/KolydasT/status/1797950533073772851}

Σε άλλη ανάρτηση του αναφέρεται στη θερμική καταπόνηση.

Οι Δείκτες Δυσφορίας εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη, του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

- Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (τοπικά και χρονικά), καθώς και φυσιομετρικούς παράγοντες όπως ο μεταβολισμός και η ενδυμασία του ανθρώπου σε σχέση και με τις δραστηριότητές του.

- Από το 2013 σε εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας γίνεται αναφορά για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων το καλοκαίρι. Το Υπ. Εργασίας ζητά από τις κατά τόπους υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ την περίοδο να επικεντρωθούν σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

- Το Υπ. Εργασίας προκειμένου να προβεί σε μέτρα για την προστασία της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και την αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας, έχει συνάψει συνεργασία με την ΕΜΥ για την εκπόνηση μετρήσεων πλησίον μετεωρολογικών σταθμών αεροδρομίων.

Η ΕΜΥ εκδίδει σε καθημερινή βάση προγνωστικούς χάρτες για την ενημέρωση των πολιτών και των φορέων .

{https://x.com/KolydasT/status/1797902655630520667}