Ελλάδα

Τρεις συλλήψεις για τις τέσσερις δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα

Τρεις συλλήψεις για τις τέσσερις δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Σε βάρος των συλληφθέντων για τις δολοφονίες εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης.

Οι αρχές στη Θεσσαλονίκη συνέλαβαν τρία άτομα σε βάρος των οποίω εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για δολοφονίες και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες, έναν άνδρα και δύο γυναίκες, ηλικίας, 58, 44 και 59 ετών που εντοπίστηκαν μετά από πολυήμερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Νομών Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Χαλκιδικής.

Τα εντάλματα εναντίον τους είχαν εκδοθεί από την ανακρίτρια του 12ου Ανακριτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών και αφορούν σε συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια σε ανθρωποκτονία με δόλο από κοινού κατά συρροή τετελεσμένης και σε απόπειρα.

Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, της οποίας τα μέλη, διέπραξαν δύο ανθρωποκτονίες και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τριών αλλοδαπών τον Ιανουάριο του 2020 σε μαγαζί στη Βάρη της Αττικής. Παράλληλα, φέρεται να διέπραξαν και δύο ανθρωποκτονίες σε βάρος δύο αλλοδαπών, τον Ιούλιο του 2020 στην Κέρκυρα.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Η εγκληματική οργάνωση που «έσπασε» και οι δολοφονίες

Η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις δράστες μπήκαν σε μαγαζί εστίασης και πυροβόλησαν θανάσιμα δύο αλλοδαπούς, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους. Τότε τραυματίστηκε ελαφρά και ένα άλλο πρόσωπο συγγενικό του ενός θύματος.

Η δεύτερη ανθρωποκτονία τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, μέσα σε αυτοκίνητο σε περιοχή της Κέρκυρας.

Τα τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείται στη διακίνηση ναρκωτικών παγκοσμίως. Διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες, οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο, το 2014 η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε σε δύο επιμέρους και πλέον αντίπαλες οργανώσεις όταν έχασαν 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία.

Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση. Έμειναν στη χώρα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.