Ελλάδα

Ακραίες θερμοκρασίες φέρνει ο καύσωνας - Ανατροπή το Σάββατο

Ακραίες θερμοκρασίες φέρνει ο καύσωνας - Ανατροπή το Σάββατο Φωτογραφία: intime
Ως τις πιο ζεστές ημέρες αυτής της εβδομάδας χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου το κύμα καύσωνα θα ενταθεί περισσότερο.

Συνθήκες έντονου καύσωνα τις επόμενες δύο ημέρες που έρχονται.

Τετάρτη και Πέμπτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι θερμοκρασίες οι οποίες θα επικρατήσουν θα δημιουργήσουν έντονο αίσθημα δυσφορίας ενώ ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα προστασίας για το δημόσιο.

Η ΕΜΥ από χθες έχει προειδοποιήσει για το έντονο κύμα καύσωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Από το απόγευμα της Παρασκευής ο καιρός θα αλλάξει με έντονες μπόρες, χαλαζοπτώσεις και δυνατούς ανέμους.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καιρό των επόμενων ημερών

Σάκης Αρναούτογλου: Η πρόγνωση για τις θερμοκρασίες του καύσωνα και η βουτιά του Σαββάτου

O γνωστός παρουσιαστής της ΕΡΤ έδωσε τις θερμοκρασία για τον καύσωνα, ενώ καταγράφει τη βουτιά που θα γίνει το Σάββατο.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε τον πίνακα με τις μέγιστες θερμοκρασίες και τις σχετικές υποσημειώσεις.

Όπως φαίνεται Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι οι πιο ζεστές μέρες με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς Κελσίου και στην Αττική.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

kairos_7_56bb1.jpg

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Έρχονται μπουρίνια, έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και άνεμοι»

Σε ένα τριήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών έχει εισέλθει η χώρα μας σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως αναφέρει ξεκινάμε από σήμερα και μέχρι τουλάχιστον και την Παρασκευή, θα είναι οι μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Αλλαγή του σκηνικού αναμένεται από την Παρασκευή το απόγευμα όπου ψυχρές αέριες μάζες θα φέρουν έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ανέμους.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Αύριο Τετάρτη, πολύ ζεστή ημέρα, από τις πιο ζεστές για την εβδομάδα που διανύουμε.

Η θερμοκρασία θα φθάνει 41 με 42 βαθμούς Κελσίου προς τα ανατολικά και νότια, το εσωτερικό της Κρήτης αλλά και το νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κάπως καλύτερες οι θερμοκρασιακές καταστάσεις προς τα δυτικά, όπου εκεί θα επικρατήσει ένα βοριαδάκι αργά το απόγευμα.

Την Πέμπτη, στην ουσία έρχεται η κορύφωση αυτού του πολύ ισχυρού κύματος, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας λόγω των θερμοκρασιών τις βραδινές αλλά και τις πρωινές ώρες της ημέρας.

Πάλι ανάλογες οι θερμοκρασιακές καταστάσεις 40 με 43 βαθμοί Κελσίου, λίγο καλύτερες οι συνθήκες στα δυτικά τμήματα.

Αυτές οι θερμοκρασίες δεν αφορούν θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές εκεί όπου επιδρά η θάλασσα και οι άνεμοι είναι πιο ενισχυμένοι σε σχέση με το εσωτερικό της υπόλοιπης χώρας.

Το κύμα καύσωνα έχει μεταφερθεί από την περιοχή της Αφρικής προς την νότια Ευρώπης.

Ακολουθεί ψυχρή αέρια μάζα, καθώς θα ολοκληρώσει την επίδρασή της αυτή η ζεστή αέρια μάζα την Παρασκευή το απόγευμα, θα μπει πιο ψυχρός αέρας και καθώς θα συγκρουστούν αυτές οι θερμές αέριες μάζες θα δημιουργήσει μία έντονη αστάθεια.

Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο ενδέχεται να δούμε μπουρίνια, έντονες καταιγίδες, συνοδεία χαλαζοπτώσεων και έντονων ανέμων ειδικότερα, προς τη βόρεια Ελλάδα όπου και θα έρθουν οι ψυχρές αέριες μάζες.

Πολύ αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω της ξηρής και θερμής επιφάνειας η οποία μπορεί να επεκτείνει ακόμα και να δημιουργήσει πυρκαγιά.

Τάσος Αρνιακός: Κορυφώνεται ο καύσωνας την Πέμπτη

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται και από ένα ισχυρό κύμα σκόνης που θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακόι.

«Από σήμερα θα έχουμε 40άρια και 41 βαθμούς. Θα είναι οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Δεν είναι όμως μόνο η ζέστη, αλλά και η σκόνη που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αύριο Τετάρτη (12/6) περιμένουμε 42άρια, ενώ την Πέμπτη (13/6) αναμένεται η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς από την Αφρική. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, καθώς και στην πεδιάδα της Μεσσαράς», ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός στην πρόγνωσή του.

Κακοκαιρία έρχεται από το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

«Από Παρασκευή και προς το Σαββατοκύριακο θα έρθει μια σημαντική αποκλιμάκωση, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και 10 βαθμούς κάτω. Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, βορειοδυτικούς, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί αυτοί οι άνεμοι είναι πάντα επικίνδυνοι για πυρκαγιές μετά από καύσωνα. Θα έχουμε ωστόσο βροχές και μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας», συνέχισε.

Meteo: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κατά τόπους συνθήκες καύσωνα έως την Παρασκευή 14/06

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/ΕΑΑ, κορύφωση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας την τρέχουσα εβδομάδα και κατά τόπους θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Θερμότερες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 12/06 και η Πέμπτη 13/06, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, γρήγορη και σημαντική υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται το Σάββατο 15/06, κάτι που διακρίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Στο βίντεο παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος, από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 10/06 έως και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 15/06.

Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί/κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.

{https://www.youtube.com/watch?v=TVbsJHtpvhU}