Ελλάδα

Σαρηγιάννης για τον τοξικό καπνό: Κάηκε πλαστικό κι υδροκυάνιο, απαραίτητη η λήψη μέτρων

Σαρηγιάννης για τον τοξικό καπνό: Κάηκε πλαστικό κι υδροκυάνιο, απαραίτητη η λήψη μέτρων
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Πέμπτη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που εξήγησε πως χθες στη φωτιά στην Κηφισιά κάηκαν πλαστικά, φελιζόλ, υδροκυάνιο και «αντικολλητικές» ουσίες που προκαλούν τοξικά άερια.

Για την σοβαρή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας - έπειτα από τη φωτιά στην Κηφισιά - μίλησε νωρίτερα σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καλώντας τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύθηκαν από τις φλόγες.

«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή από την καύση των υλικών που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα», ανέφερε αρχικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο καθηγητής εξήγησε πως όλες αυτές οι ουσίες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση.

«Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους», διευκρίνισε.

«Ωστόσο, σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων απο τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε τέλος πως τα παιδιά δεν θα πρέπει να παίξουν σήμερα στην περιοχή και αν βγούν εξώ να μην βάλουν το χέρι στο στόμα.