Ελλάδα

«Λιοπύρι» η χώρα τις επόμενες ώρες - Κύμα αφρικανικής σκόνης δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες

«Λιοπύρι» η χώρα τις επόμενες ώρες - Κύμα αφρικανικής σκόνης δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες
Υπερβαίνουν το όριο οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Θα «λιώσουμε» από τον καύσωνα τις επόμενες ώρες.

Έντονο κύμα καύσωνα τις επόμενες ώρες θα πλήξει τη χώρα μας, ο οποίος σε συνδιασμό με την αυξημένη συγκ΄έντρωση αφρικανικής σκόνης θα δημιουργήσει επικίνδυνο κοκτέιλ για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό της χώρας μας. Αυτή η σκόνη, σε συνδυασμό με τον καύσωνα, θα επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα και θα δυσκολέψει την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο ertnews, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, που είναι σε εξέλιξη. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10, ακόμη και στην επιφάνεια.

Οι προβλέψεις της CAMS από την αρχή της εβδομάδας είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση στη χώρα μας. Ειδικότερα, έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα, για αρκετές ημέρες.

Οι συγκεντρώσεις αυτές θα υπερβαίνουν το όριο των 50 µg/m3 που έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σημαντική μείωση της ποιότητας του αέρα και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.

Με τις υψηλότερες τιμές της αφρικανικής σκόνης να αναμένονται σήμερα, οι προβλέψεις της CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις θα φτάσουν ακόμα και πάνω από 100 µg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές.

Ο Βασίλης Αμοιρίδης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δήλωσε: «Η ομάδα AtmoHub παρακολουθεί τα επεισόδια εισβολής της σκόνης από τη Σαχάρα στην Ελλάδα, για να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα».

Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Ε.Α.Α. υποστηρίζεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργασίας CAMS για την ανάπτυξη και την παροχή μειωμένης κλίμακας προβλέψεων σε ανάλυση 2 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το CAMS και τοπικά δεδομένα από επίγειους απομακρυσμένους αισθητήρες στην Ελλάδα»