Ελλάδα

Παράνομη επιχείρηση κανό-καγιάκ στη λίμνη Ζηρού – Κυρώσεις και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες

Παράνομη επιχείρηση κανό-καγιάκ στη λίμνη Ζηρού – Κυρώσεις και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο χώρος της επιχείρησης με τα κανό σφραγίστηκε και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ.

Μετά από καταγγελία πολιτών μέσω της εφαρμογής MyCoast, εντοπίστηκε παράνομη επιχείρηση κανό- καγιάκ στην λίμνη Ζηρού.

Ακολούθησε συντονισμένη επέμβαση του υπουργείου Οικονομίας, του Δασαρχείου και της αστυνομίας και εντοπίστηκε ότι η επιχείρηση είχε καταλάβει παράνομα τμήμα της όχθης της λίμνης και του νερού.

Αφού εντοπίστηκαν παραβάσεις μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, ο παράνομα καταλειφθείς χώρος σφραγίστηκε και επιβλήθηκαν οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.


kanokagiak1_9cb96.jpg
Κατά την αυτοψία του ελεγκτικού κλιμακίου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αυθαίρετες καταλήψεις τριών τμημάτων μέσα στο νερό και στην όχθη της λίμνης με πρόχειρες ξύλινες κατασκευές, όπως προβλήτα κ.ά. συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. για χρήση κανό-καγιάκ.


kanokagiak2_1fcf5.jpg
Άμεσα συντάχθηκε το τοπογραφικό διάγραμμα και έκθεση αυτοψίας ενώ επιδόθηκαν το πρωτόκολλο άρσης και απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών. Ο χώρος σφραγίστηκε και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν και μέτρα μέσα στις επόμενες ημέρες και για το δασικό τμήμα από τη Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας για γειτονικές ξύλινες εξέδρες και στέγαστρα.

kanokagiak5_88a2f.jpg

Επιπλέον, απαγορεύτηκε η είσοδος εντός του χώρου με σχετική σήμανση καθώς και η άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις εντοπισμού παραβάσεων στις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλών και παραλιών κατά τους ελέγχους, η διαδικασία προβλέπει:

- την έκδοση του σχετικού προστίμου εντός της ημέρας το οποίο με βάση τον νέο αυστηρό νόμο που θεσπίστηκε πριν από λίγους μήνες, ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε ο επιχειρηματίας για ένα έτος αν είχε συνάψει σύμβαση.

- την άμεση απομάκρυνση, μέσα σε 48 ώρες - όλων των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων καθώς και τα κατασκευών με ευθύνη του επιχειρηματία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε την ευθύνη απομάκρυνσης την αναλαμβάνει ο Δήμος.