Ελλάδα

Κίνδυνος φωτιάς σε 8 περιοχές - Έρχονται ισχυρά μελτέμια

Κίνδυνος φωτιάς σε 8 περιοχές - Έρχονται ισχυρά μελτέμια
Τα μελτέμια ενισχύονται σημαντικά με τον κίνδυνο φωτιάς να παραμένει αυξημένος και αύριο.

Τα μελτέμια συνεχίζουν να αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του καιρού των τελευταίων ημερών γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την εκδήλωση φωτιάς. Το άλλοτε ευεργητικό μελτέμι με ριπές 7 έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το έδαφος είναι ιδιαιτέρως ξηρό μετά το πέρασμα του παρατεταμένου καύσωνα της περασμένης εβδομάδας δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για να εξαπλωθεί ταχύτατα μια φωτιά.

Οι εντάσεις των βορείων ανέμων στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 και τοπικά 8 μποφόρ

Ο κίνδυνος πυργαγιών εστιάζεται κυρίως ανατολικά και νότια με τις αρμόδιες Αρχές να καλούν τους πολίτες σε επαγρύπνηση καθώς η καύσιμη ύλη έχει χαμηλή σχετική υγρασία και έχουμε εγκλωβισμό ζέστης από τις προηγούμενες ημέρες. Τα μελτέμια θα μας απασχολήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας όπου θα εξασθενίσουν και θα επιστρέψουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Μελτέμια και πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά: Οι επικίνδυνες περιοχές 

Η ενίσχυση των ανέμων αναμένεται να δημιουργήσει δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιά (κατηγορία κινδύνου 4) να προβλέπεται αύριο στην περιφέρεια Αττικής και στις περιφερειακές Ενότητες Ευβοίας, Βοιωτίας, Λέσβου, Χίου, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)