Ελλάδα

Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τις «αόρατες» χειροπέδες στον Λύτρα

Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τις «αόρατες» χειροπέδες στον Λύτρα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Για το πώς γίνεται η μεταγωγή, υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί» είπε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ για την υπόθεση Λύτρα.

Διευκρινίσεις για τις χειροπέδες, που δεν φορά ο Απόστολος Λύτρας κατά τη μεταγωγή του από το αστυνομικό τμήμα στα δικαστήρια, έδωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Για το πώς γίνεται η μεταγωγή, υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί που τηρούνται από τους ανθρώπους που κάνουν τη μεταγωγή για τη δική τους ασφάλεια. Υπάρχουν πολλών ειδών κατηγορούμενοι, ύποπτοι φυγής, κ.λπ» είπε η κ. Δημογλίδου εξηγώντας ότι το «πώς πραγματοποιείται μία μεταγωγή προστατεύει τον ίδιο τον αστυνομικό».

«Αυτός ο άνθρωπος (ο Απόστολος Λύτρας) έφυγε απ΄ το αστυνομικό τμήμα και πριν μπουν στο κτίριο αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες. Το αν έκρινε σωστά ή όχι ο αστυνομικός φαίνεται από το αποτέλεσμα. Αν είχε αποδράσσει ο κρατούμενος θα έπρεπε να απολογηθεί ο αστυνομικός» είπε.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως «δεν προβλέπεται μέχρι πού πρέπει ο κρατούμενος να είναι με χειροπέδες». «Δεν αποτελεί αδίκημα το γεγονός ότι δεν φορά χειροπέδες. Κρίνει ο αστυνομικός που τον μεταφέρει, και εδώ φαίνεται ότι ο αστυνομικός κρατά τον κρατούμενο, έχει επαφή» είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Και φυσικά δεν μιλάμε για διάκριση στους κατηγορούμενους» όπως σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι κατά την σύλληψη του Απόστολου Λύτρα «δεν ενημερώθηκε κανένας άλλος ανώτερος. Μεταχειρίστηκαν τον άνθρωπο αυτό όπως μεταχειρίστηκαν τον οποιοδήποτε άλλον» διευκρίνισε η Κωνσταντία Δημογλίδου. «Δεν υπήρχε κανείς λόγος να κρύψει τα χέρια του, σημείωσε στη συνέχεια για την στάση του Απόστολου Λύτρα.

Σε ό,τι αφορά στο πλάνο κατά τη σύλληψή του είπε ότι «ο άνθρωπος όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο και μέχρι να φύγει η δικογραφία, επικαλείτο ένα ατύχημα και αυτός και το θύμα. Και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό όταν το θύμα είναι σε αυτή την κατάθεση. Πριν την κατάθεση, που έγινε μέσα στο νοσοκομείο, έπρεπε να απομακρυνθεί ο κατηγορούμενος, να λάβουμε κατάθεση του γιατρού κ.λπ . Στο πλάνο φαίνεται η προσαγωγή του» πρόσθεσε ενώ τόνισε πως «ο συγκεκριμένος δικηγόρος δεν μπορεί να θεωρηθεί από κανέναν ύποπτος φυγής, ούτε απ΄ τους αστυνομικούς».

Σε ό,τι αφορά στις χειροπέδες, είπε ότι δεν χρειάζεται το παιδί να δει τον γονιό του με χειροπέδες. «Έπρεπε να είμαστε κάπως διακριτικοί» τόνισε όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση.