Ελλάδα

Λύτρας: Οι απειλές και ο ψυχολογικός «πόλεμος» να πει ότι χτύπησε από ατύχημα - Όλο το υπόμνημα της Πολυζωγοπούλου

Λύτρας: Οι απειλές και ο ψυχολογικός «πόλεμος» να πει ότι χτύπησε από ατύχημα - Όλο το υπόμνημα της Πολυζωγοπούλου Φωτογραφία: INTIME/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
«Τις πρωινές ώρες της 16 Ιουνίου 2024, και ενώ ήμουν βαρύτατα τραυματισμένη, ο κατηγορούμενος Απόστολος Λύτρας, αντί να με μεταφέρει, ως όφειλε, αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο, και αγνοώντας τις εκκλήσεις μου... αποφάσισε, χωρίς τη θέλησή μου, να με μεταφέρει στην μέχρι τότε συζυγική οικία».

Δεν σταματούν να συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τη βάναυση κακοποίηση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της, Απόστολο Λύτρα και τα «παζάρια» που ακολούθησαν για να μην αποκαλύψει η παθούσα την αλήθεια στις αρχές.

Στο συμπληρωματικό υπόμνημα που κατέθεσε σήμερα στην 18η ανακρίτρια, ο δικηγόρος της Θέμης Σοφός, περιγράφονται καρέ- καρέ οι κινήσεις του δράστη, ώστε να συσκοτίσει το έγκλημα και να γλιτώσει τις συνέπειες του νόμου. Επίσης, περιγράφεται αναλυτικά και ο ρόλος άλλων συγγενικών προσώπων του Λύτρα και συνεργατών του, που επί ώρες ασκούσαν αφόρητες πιέσεις στο θύμα να μην πει την αλήθεια στην Αστυνομία και την ανακρίτρια.

«Τις πρωινές ώρες της 16 Ιουνίου 2024, και ενώ ήμουν βαρύτατα τραυματισμένη, ο κατηγορούμενος Απόστολος ΛΥΤΡΑΣ, αντί να με μεταφέρει, ως όφειλε, αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο, και αγνοώντας τις εκκλήσεις μου να μεταβούμε σε νοσοκομείο, εκείνος αποφάσισε, χωρίς τη θέλησή μου, να με μεταφέρει από το σημείο του βαρύτατου τραυματισμού μου στη Βουλιαγμένη, στην μέχρι τότε συζυγική οικία επί της οδού Πολυζωίδη αρ. 10, στον Γέρακα, και ενώ ήδη ένιωθα πνιγμό από την κατάποση ποσοτήτων αίματος, πόνους στο κεφάλι μου, ζαλάδες, αστάθεια και λιποθυμική τάση. Ο λόγος που με πήγε στην μέχρι τότε συζυγική οικία, εκθέτοντάς με σε σοβαρότατο κίνδυνο ζωής και σε κατάσταση ανασφαλή πλέον για την ζωή μου, ήταν ότι προφανώς ήθελε να αποφύγει τη σύλληψή του και όλες τις περαιτέρω διαδικασίες που συνεπάγεται η μεταφορά ενός τραυματισμένου ανθρώπου στο νοσοκομείο από προφανή βαρύ ξυλοδαρμό. Εκείνος καταθέτει ότι δήθεν πήγαμε για να ηρεμήσουμε. Πλην όμως, είναι σαφές, ότι αποδέχθηκε τον κίνδυνο ζωής μου καθώς δεν με μετέφερε στο Νοσοκομείο», αναφέρει σχετικά η Σοφία Πολυζωγόπουλου στο υπόμνημά της.

Την έπαιρνε τηλέφωνο από το Αστυνομικό Τμήμα

Όπως αναφέρει η 37χρονη καταγγέλουσα, ο Απόστολος Λύτρας ενώ είχε προσαχθεί στην αστυνομία και εξεταζόταν από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. την έπαιρνε επίμονα τηλέφωνο, ενώ η ίδια δεχόταν ιατρική φροντίδα. Μάλιστα, όπως λέει η άτυχη γυναίκα, δε διστασε να την καλέσει και να της ζητήσει τα “ρέστα” γιατί ζήτησε panic button και δήλωσε στο γιατρό ότι τη χτύπησε ο άντρας της.

«Μετά από πολλές κλήσεις του, τις οποίες δεν απαντούσα, και αφού είχα ήδη επιστρέψει στην οικία, με κάλεσε μια φορά και μου ζητούσε εξηγήσεις για την κατάθεσή μου, λέγοντάς μου ότι οι αστυνομικοί που ήταν κοντά του «είχαν κολλήσει στο ότι έχω ζητήσει κουμπί πανικού και ο γιατρός αναφέρει ότι εγώ του είπα ότι με χτύπησε ο άντρας μου». Εκείνη την ώρα μάλιστα μου έδωσε το τηλέφωνο σε κάποιον αξιωματικό λέγοντάς του «πάρτε τη γυναίκα μου να σας τα πει». Εγώ ρώτησα αυτόν που μου έδωσε ο Απόστολος ΛΥΤΡΑΣ στο τηλέφωνο, πιστεύοντας ότι είναι κάποιος αξιωματικός, εάν είχε δει τη δικογραφία, και του είπα επί λέξει: «έχετε δει τη δικογραφία; ό,τι φαίνεται στη δικογραφία», αποφεύγοντας να συζητήσω τηλεφωνικώς περισσότερες λεπτομέρειες, καθότι κατάλαβα ότι ο κατηγορούμενος προσπαθεί να παραπλανήσει τις αρχές προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Λίγο αργότερα με ξανακάλεσε ζητώντας μου να βγάλουμε δελτίο τύπου, στο οποίο να αναφέρουμε ότι έπεσα από τις σκάλε» υποστηρίζει η 37χρονη δικηγόρος, διαψεύδοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τον προφυλακισμένο ποινικολόγο που, απολογούμενος είπε ότι η εκδοχή του ατυχήματος, ήταν ιδέα της Σοφίας και ότι μάλιστα ο ίδιος διαφωνούσε και επέμενε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

Οι αφόρητες πιέσεις της κόρης και του συνεργάτη Λύτρα

Η Σοφία Πολυζωγόπουλου αναφέρει στο υπόμνημά της ότι η “κόλασή” της που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της 16ης Ιουνίου, συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες, με την κόρη του ποινικολόγου και ένα κοινό τους συνεργάτη να της ασκούν αφόρητη πίεση ώστε να μην αποκαλύψει την αλήθεια, για να “μην καταστραφούν όλοι”.

«Την Κυριακή 16 Ιουνίου και ενώ βρισκόμουν στο σπίτι μου μαζί με δύο φίλες μου, με επισκέφθηκε αυτοβούλως ο Γ. Κ. στην οικία μου, προκειμένου όπως μου είπε να παραλάβει τα φάρμακα του Απόστολου ΛΥΤΡΑ. Τότε μου ανέφερε ότι η ανακρίτρια θα με καλούσε την επόμενη μέρα για κατάθεση στις 8 το πρωί, ότι είναι καλύτερο να κάνω μια υπεύθυνη δήλωση, ότι έπεσα από την σκάλα, διότι εάν έβλεπε το πρόσωπό μου, θα απειλούνταν ο κατηγορούμενος με βαριές συνέπειες. Προσπαθούσε να με πείσει φορτικά να μην καταθέσω την αλήθεια, «για να μην καταστραφούμε και οι δύο» όπως μου έλεγε, και μου πρότεινε να απευθυνθούμε στον ιατροδικαστή Σ. Τ. για να με εξετάσει και να του ζητήσουμε έκθεση περί του εάν τα τραύματα είναι συμβατά με την σκάλα. Εγώ εκείνη την στιγμή του ζήτησα να φύγει από το σπίτι” αναφέρει η παθούσα και συνεχίζει: “Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεχόμουν συνεχή τηλεφωνήματα από τον Γ. Κ. , ο οποίος με καλούσε για λογαριασμό του κατηγορουμένου Απόστολου ΛΥΤΡΑ κα μου ζητούσε να πω στην ανακρίτρια ότι έπεσα από την σκάλα, επιμένοντας στην επαγγελματική καταστροφή που θα ερχόταν και για τους δύο μας. Εγώ του απήντησα ότι θα πω την αλήθεια όπου κληθώ» λέει η Σοφία Πολυζωγόπουλου και αμέσως μετά μιλά για το φορτικό pressing που δέχτηκε και από την οικογένεια Λύτρα.

«Προς τούτο προσκομίζω αντίγραφα των μηνυμάτων που δέχθηκα από το κινητό της πρώην συζύγου του κατηγορουμένου, με το οποίο η κόρη της μου έγραψε «σε παρακαλώ κάντο για μας, προσπάθησε να μην προφυλακισθεί ο πατέρας μας, το ξέρω οι πράξεις του είναι απαράδεκτες, το ξέρουμε όλοι, αλλά σε παρακαλώ μόνον αυτό, κάντο για μας τις τρεις και μόνον για αυτό», και εγώ της απάντησα «Ναντιούλα μου θα πω όλη την αλήθεια και θα το κάνω ακριβώς για σας τις τρεις». Η συναισθηματική πίεση που ένιωθα με όλες αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα είναι απερίγραπτη, πλην όμως δεν υπέκυψα και κατέθεσα την αλήθεια», καταλήγει η 37χρονη καταγγέλουσα.

Τα απειλητικά μηνύματα από γερμανικό τηλέφωνο στην ίδια και το Θέμη Σοφό

Στην αναφορά της, η Σοφία Πολυζωγόπουλου φτάνει να πει ακόμα και για απειλητικά μηνύματα που δέχτηκαν από άγνωστα γερμανικά τηλέφωνα η ίδια και ο δικηγόρος που την εκπροσωπεί, Θέμης Σοφός.

«Κατόπιν της αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση, την 20/6/2024 και την 21/6/2024 δέχθηκε ο υπογράφων το παρόν συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας κλήση από κινητό τηλέφωνο γερμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και γραπτό μήνυμα, με περιεχόμενο «θα το μετανιώσεις πολύ πικρά», ενώ και εγώ δέχθηκα αναπάντητες κλήσεις από τον ίδιο αριθμό» σημειώνει το θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Η γυναίκα καταλήγει ότι ζητά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του προφυλάκισμένου Λύτρα από 16 έως και 19 Ιουνίου, όπως επίσης και τη συμπληρωματική της κατάθεση ενώπιον της ανακρίτριας, προκειμένου να της γνωστοποιήσει και κατ’ ίδιαν τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημά της, αλλά και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού.