Ελλάδα

Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην Αττική

Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην Αττική Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
Για πρώτη φορά φέτος η Αττική μπαίνει σε «κόκκινο» συναγερμό για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι αρχές στην Αττική καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Πυρκαγιών ο κίνδυνος της Παρασκευή είναι στο ύψιστο επίπεδο, δηλαδή ακραίος.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος. Παράλληλα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει για τις εξής περιοχές την Παρακσευή:

• Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1803745362391318983}

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα ε την πυροσβεστική ήδη από την Τετάρτη το απόγευμα στις 18:00 μέχρι και σήμερα την ίδια ώρα εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 57 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ο καιρός αύριο στην Αττική

Σύμφωνα με το meteo o καιρός αναμένεται αίθριος αύριο στην Αττική ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά και δυτικά τμήματα έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 35-36 βαθμούς.

Σύμφωνα με το meteo οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν έως 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ ενώ υπάρχει πολύ υψηλή και τοπικά ακραία επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι γενικά βορειοδυτικοί έως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 17 έως 39, στη Θεσσαλία από 17 έως 37 βαθμούς, στην Ήπειρο από 17 έως 39-40, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 39-40 βαθμούς, στα Επτάνησα από 20 έως 37-38 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 34-35 βαθμούς (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως 37-38 βαθμούς), ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34-35 βαθμούς Κελσίου (και τοπικά έως 38-39 βαθμούς).

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεσαι και εκεί αίθριος καιρός ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 35 βαθμούς.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για δυνατό μελτέμι, ζέστη και ξηρασία εφιστώντας την προσοχή όλων για μεγάλη επικινδυνότητα στην εκδήλωση πυρκαγιάς.

{https://twitter.com/KolydasT/status/1803792401514868979}