Ελλάδα

Μεγάλη η δυναμική της φωτιάς στην Αχαΐα - Πέρασε στην Ηλεία, 120 πυροσβέστες στη μάχη

Μεγάλη η δυναμική της φωτιάς στην Αχαΐα - Πέρασε στην Ηλεία, 120 πυροσβέστες στη μάχη Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ILIALIVE/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
Καλύτερη η εικόνα σε επτά φωτιές σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά και Αγρίνιο.

Στη φωτιά που ξέσπασε στην Αχαΐα και πλέον έχει περάσει στην Ηλεία έχει πέσει το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, που δίνει μάχη σε πολλά μέτωπα.

Πρόκειται για τη φωτιά που ξέσπασε στο Μαστραντώνη Αχαΐας αλλά πλέον καίει και στην Ηλεία, προκαλώντας και εκεί εκκενώσεις περιοχών.

Η πυρκαγιά «έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης σε νεότερη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα. «Όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν», συμπλήρωσε.

Στη συγκεκριμένη φωτιά επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 19 εναέρια μέσα.

Καλύτερη η εικόνα σε επτά φωτιές

Πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα σε επτά επικίνδυνες φωτιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα και έφτασαν σε οικισμούς, καθώς η ταχύτητα των ανέμων σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε τα 120 χιλιόμετρα, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Η εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη όπως είπε στις πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Σε αυτά τα πύρινα μέτωπα δόθηκαν «σκληρές μάχες» και πλέον υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες, σύμφωνα με τον Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Εξαιτίας των σημερινών πυρκαγιών εστάλησαν 26 μηνύματα από το 112, από τα οποία τα 13 αφορούσαν τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μαστραντώνη Αχαΐας. «Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

«Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο», υπογράμμισε.

«Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.