Ελλάδα

Δραματικές ώρες σε Ηλεία - Αχαΐα: Μαίνονται με μανία οι φωτιές - Στη μάχη και ο στρατός

Δραματικές ώρες σε Ηλεία - Αχαΐα: Μαίνονται με μανία οι φωτιές - Στη μάχη και ο στρατός
Ένας 55χρονος άνδρας είναι νεκρός από την φωτιά στην Ηλεία ενώ ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στα πύρινα μέτωπα της Ηλείας και της Αχαΐας έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των πυροσβεστών προκειμένου να περιορίσουν τις φωτιές που ξέσπασαν στο μεσημέρι της Παρασκευής.

Τρεις είναι οι μεγάλες ενεργές φωτιές αυτή την ώρα στη χώρα, με την Αχαΐα και την Ηλεία να είναι ανεξέλεγκτες.  Πιο επικίνδυνα είναι τα μέτωπα στο Μαστραντώνη Αχαΐας, που πέρασε στην Ηλεία και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στο Αλποχώρι Ηλείας.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Y3GaAEabf2uj2edowCDhwpUX4u3tLLjBsAhTgxKQAhyszVSLDU7E5hdhxr9eA6gyl&id=100090631044103}

Στη μάχη και ο στρατός

Εν τω μεταξύ στη μάχη της κατάσβεσης έχει «πέσει» και ο στρατός. Η φωτιά πέρασε τα χωριά Απιδούλα, Μαζαράκι όπου έχουν καεί σπίτια, με το ένα μέτωπο να κατευθύνεται προς τον Πρόδρομο, το δεύτερο προς Λάττα και το τρίτο προς Σιμόπουλο. Το δε πύρινο μέτωπο είναι τεράστιο, παρότι είχαν σηκωθεί το απόγευμα 9 εναέρια μέσα τα οποία δεν κατάφεραν να την σβήσουν.

Αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις με πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες, στο κεντρικό δρόμο από Σιμόπουλο προς Λάττα για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. 

Ωστόσο, η εξέλιξη δεν είναι καλή καθώς η φωτιά έχει πλέον φτάσει στο Λάττα και συγκεκριμένα λίγα μέτρα από το νεκροταφείο του χωριού.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/976713730668137/} 

axaia_stratos2_a895d.jpegaxaia_stratos3_2ad4c.jpegaxaia_stratos1_0a029.jpeg

Τα μέτωπο της φωτιάς είναι επικίνδυνα και η πυρκαγιά, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, «έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική». «Όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν» σημείωσε.

Συγκλονιστικές εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς

ilia_fotia2_df8c2.jpg

fotia_ilia_patris_news_fc5e4.png

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο μέτωπο της Ηλείας επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 43 οχήματα, μηχανήματα του δήμου και βυτιοφόρα.

{https://www.youtube.com/watch?v=hE55omi2s-0&t=9s}

{https://www.youtube.com/watch?v=74Av4KkYEV0}

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαστραντώνη, του δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα κρίνεται επικίνδυνη λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Αρχικά οι φλόγες επεκτάθηκαν προς τον δήμο Δυτικής Αχαΐας και πλέον πέρασαν και στον νομό Ηλείας, που ήδη αντιμετωπίζει άλλα πύρινα μέτωπα. 

{https://www.youtube.com/watch?v=74Av4KkYEV0&ab_channel=patrisnews}

Καμμένα σπίτια και εικασιες εμπρησμού στην Ηλεία

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ τουλάχιστον 15 σπίτια έχουν καεί στην Ηλεία ενώ λίγο μετά τις 20:00 ξέσπασε νέα μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λαστέικα στον νομό Ηλείας. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φωτιές που ξέσπασαν στα Λαστέικα είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό καθώς εμφανίστηκαν 4 εστίες φωτιάς μέσα σε λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με το ilialive γίνονται έρευνες από τις αρχές για τον εντοπισμό του εμπρηστή.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid0eazaCu43ByNAH5MHXaaaBPqxwVfCBvgin3SuMcvDKgYyc28Q84wt1ZJYRCGicD5Hl}

Ένας νεκρός και ένας πυροσβέστης στο νοσοκομείο

Νωρίτερα ένας 55χρονος πέθανε στη φωτιά στην Ηλεία, όπου έχει ζητηθεί η εκκένωση πολλών οικισμών, καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο 55χρονος πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς στη Μυρτιά, αλλά έπαθε αναρρόφηση και άφησε την τελευταία του πνοή εκεί.

Παράλληλα, ένας πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία μεταφέρθηκε νωρίτερα στο νοσοκομείο του Πύργου.
Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν έχρηζε νοσηλείας.

Την ίδια ώρα με απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα ανεξαρτήτου εφημερίας.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid02hYZYZJUv4nqydbmEGmPKRsBFk56vJZRYVAhmgQU8zFuKyZUBJ4dj2k98PtUyPdwal}

Εκκενώσεις οικισμών και δεκάδες 112

Μπαράζ μηνυμάτων εστάλησαν από το 112 για τη φωτιά στην Ηλεία και την Αχαϊα νωρίτερα. Συνολικά εστάλησαν 26 μηνύματα.
Πριν από λίγο νέο μήνυμα από το 112 ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Ηλείας, όπου τους προέτρεπε να απομακρυνθούν από τις περιοχές Αντωναίικα και Λάττα με κατεύθυνση προς το Σιμόπουλο.

Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα σπίτια τους

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.
Ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, αποφάσισε την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκονται στις περιοχές Οικισμού Αλεποχωρίου, Χανακιών, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγιου Ηλία, Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς,

«Ενημερώνουμε τους κατοίκους των περιοχών αυτών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας» όπως ενημέρωσε ο δήμος.

Εικόνες καταστροφής στην Αχαΐα 

axaia_fotia3_fba57.jpgaxaia_fotia4_eb8cd.jpgaxaia_fotia1_5a601.jpgaxaia_fotia2_59585.jpg

Πού θα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Ο κίνδυνος παραμένει και το Σάββατο 22 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου σε Αττική και Αργολίδα, σε περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας και σε κεντρική και νότια Εύβοια ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός ενώ σε αρκετές περιοχές κρίνεται υψηλός.

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1804098050295566528}