Ελλάδα

«Κακά τα μαντάτα» για τον καιρό και τον Αύγουστο

«Κακά τα μαντάτα» για τον καιρό και τον Αύγουστο Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
Η μακροπρόθεσμη εκτιμήση για τον καιρό έως και τον Αύγουστο στην χώρα μας δείχνει πως ένα θα είναι το μοτίβο του φετινού καλοκαιριού.

Μετά από έναν Ιούνιο που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ - τουλάχιστον από άποψη μέσης μέγιστης θερμοκρασίας - δημοσιεύθηκε μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα κυλίσει το υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού.

Παραδοσιακά, οι πιο θερμοί μήνες του καλοκαιριού για τη χώρα μας είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Το ερώτημα όμως είναι ένα: Αν ο Ιούνιος ήταν τόσο θερμός, τότε θα είναι θερμότεροι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος;

Μελετώντας τα στοιχεία για το καιρό του επόμενου διαστήματος μέσα από παγκόσμια μετεωρολογικά μοντέλα, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στα εξής:

Για τον μήνα Ιούλιο τα πράγματα φαίνεται πως δεν διαφέρουν σημαντικά από όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να συνεχιστούν, κρατώντας τη θερμοκρασιακή απόκλιση του μήνα περίπου στους 2 με 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Κάτι τέτοιο μπορούμε να παρατηρήσουμε και στον παρακάτω χάρτη (χάρτης απόκλισης θερμοκρασιών Ιουλίου - EFFIS/ ECMWF).

july_fe492.jpg

Μακροπρόθεσμη εκτιμήση για τον καιρό έως τον Αύγουστο στην χώρα μας και την Ευρώπη

Εκτός από τη περιοχή μας, ιδιαίτερα θερμός αναμένεται να είναι ο Ιούλιος και για τη περιοχή της Τουρκίας, με αποκλίσεις που τοπικά δεν αποκλείεται να ξεπερνούν ακόμα και τους 3 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με το weatherforattica.gr.

Σε ότι αφορά τα θέματα υετού για το παραπάνω διάστημα, εδώ σύμφωνα με τον αντίστοιχο χάρτη απόκλισης mm υετού, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν περιμένουμε κάποια σημαντική μεταβολή, με τη χώρα μας να έχει παρόμοια ύψη μηνιαίας βροχής σε σχέση με τον μέσο όρο για το μήνα.

Ο Αύγουστος μάλιστα θα ακολουθήσει ακριβώς το ίδιο καιρικό μοτίβο, με τα προγνωστικά μοντέλα να θέλουν τη θερμοκρασιακή απόκλιση του μήνα ναι είναι και πάλι 2 με 3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

august_8ab0e.jpg

Σημειώνεται πως το θέμα των υψηλών θερμοκρασιών θα προβληματίσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ θα είναι εντονότερο σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα υετού, σύμφωνα με τον αντίστοιχο χάρτη απόκλισης mm υετού, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως στη χώρα μας θα έχει παρόμοια ύψη μηνιαίας βροχής σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο.

Παρόλα αυτά, έντονη αναμένεται να είναι η ξηρασία για μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με αρνητικές αποκλίσεις μέχρι και -20 mm.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως μπαίνουμε σε μια εποχή όπου τα καλοκαίρια θα είναι εξαιρετικά θερμά αλλά και ξηρά για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και όχι μόνο).