Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία- Exit Polls: Νίκη για τη Λεπέν, τρίτος ο Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία- Exit Polls: Νίκη για τη Λεπέν, τρίτος ο Μακρόν Φωτογραφία: EPA
Στη δεύτερη θέση έρχεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των exit polls για τις εκλογές στη Γαλλία.

Έκλεισαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και δόθηκαν στη δημοσιόττητα τα επίσημα exit polls.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα διαμορφώνονται ως εξής:
Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 34%
Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 28,1%
Αναγέννηση (Μακρόν): 20,3%
Ρεπουμπλικανοί: 10,2%.

H Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν σημείωσε καθαρή νίκη συμφωνα με τα exit polls στον πρώτο γύρο των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την ακροδεξιά στην εξουσία για πρώτη φορά, σύμφωνα με πρώιμες εκτιμήσεις δημοσκόπων.

Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση της IFOP πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ανέδειξε την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στο 36,5% και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο στο 29%.

Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η ακροδεξιά θα έπαιρνε μεταξύ 225 και 265 έδρες στην 577 εδρών Εθνοσυνέλευση – υπολείποντας των 289 που απαιτούνται για την πλειοψηφία – ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα έπαιρνε από 170 έως 200 έδρες. Η IFOP εκτιμά επίσης ότι η τελική συμμετοχή θα ανέλθει στο 69%.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες δημοσκοπήσεις τοποθετούν την ακροδεξιά σε ισχυρότερη θέση, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και την πλειοψηφία των εδρών. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για το BFMTV έδειξε ότι η ακροδεξιά θα κέρδιζε μεταξύ 260 και 295 έδρες.