Ελλάδα

Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές σε Χίο και Κω - Μηνύματα του 112 και τιτάνια προσπάθεια της Πυροσβεστικής

Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές σε Χίο και Κω - Μηνύματα του 112 και τιτάνια προσπάθεια της Πυροσβεστικής
Δύσκολο είναι για ακόμη μία νύχτα το έργο της πυροσβεστικής, με τις επίγειες δυνάμεις της να καλούνται να αντιμετωπίσουν τις φωτιές σε Χίο και Κω.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στην φωτιά που βρίσκεται κοντά στα Καρδάμαινα της Χίου - 3 αεροπλάνα Air Tractor και ένα ελικόπτερο Erickson.

Ειδικότερα, συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν περαιτέρω και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Η φωτιά, σύμφωνα με το kosnews24.gr, εκτείνεται από την περιοχή του παλιού λατομείου ως την Καρδάμαινα ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Αντιμάχειας, ενώ οι φλόγες βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρα σπιτιών.

Αν και τα ξημερώματα υπήρξε η πληροφορία πως η φωτιά στην περιοχή λίγο έξω από τη Καρδάμαινα βρίσκεται σε ύφεση, η πυροσβεστική δεν την επιβεβαίωσε.

Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν περικυκλώσει τις εστίες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Εβδομήντα πυροσβέστες, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα, Ελευσίνα ,Ρόδο πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες επιχειρούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα αποτρέποντας τη φωτιά να επεκταθεί στη Καρδάμαινα.

{https://www.youtube.com/watch?v=2q7JFzAO3Jc&ab_channel=RadioProto91.5}

Από χθες το απόγευμα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια κάτοικοι και επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχεία της Αντιμάχειας και σε Μαστιχάρι και Μαρμάρι ενώ δεν κινδύνεψαν κατοικίες.

Η φωτιά κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο και για τον λόγο αυτό έχει εκκενωθεί το χωριό Καρδάμαινα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες προς όσους βρίσκονται στην Καρδάμαινα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια. Κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού Καρδάμαινα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, με μέριμνα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και στο γήπεδο της περιοχής.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Χίο

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στη Σιδηρούντα Χίου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν προσπάθειες όλο το βράδυ για τον περιορισμό της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 154 πυροσβέστες με 27 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα, και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

{https://www.facebook.com/reel/1679694456186936}