Ελλάδα

Οι επικίνδυνες μέρες της κακοκαιρίας, το κρίσιμο 6ωρο και η πιθανότητα για χαλάζι

Οι επικίνδυνες μέρες της κακοκαιρίας, το κρίσιμο 6ωρο και η πιθανότητα για χαλάζι
Ο καιρός αλλάζει άρδην με βροχές και καταιγίδες που θα δώσουν μια φθινοπωρινή νότα εν μέσω καλοκαιριού.

Ο καιρός αγριεύει από αύριο Τετάρτη 3 Ιουλίου και μέχρι την Πέμπτη 4 Ιουλίου η χώρα μας θα αντιμετωπίσει ένα καλοκαιρινό κύμα κακοκαιρίας με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες ενώ είναι πιθανό να πέσει χαλάζι στην Αττική

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, οι έντονες ζέστες θα υποχωρήσουν και θα δώσουν την θέση τους σε σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Τα ηπειρωτικά θα βρεθούν κυρίως στο επίκεντρο της καιρικής αστάθειας. Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, αλλά την Πέμπτη αναμένονται καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπως και στην Αττική, και πτώση της θερμοκρασίας στους 31 – 35 βαθμούς Κελσίου.

«Οι δείκτες αστάθειας είναι ανεβασμένοι, θα έχουμε μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, πιο πιθανό βέβαια σε ορεινά τμήματα», ανέφερε.

Πότε θα πέσει χαλάζι στην Αττική

Σχετικά με την Αττική, ο μετεωρολόγος παρατήρησε πως στα βορειότερα τμήματά της υπάρχει επίσης πιθανότητα επιδείνωσης του καιρού με τα παραπάνω φαινόμενα.

Από την άλλη, η Πέμπτη φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς «οι δείκτες αστάθειας είναι ακόμα πιο ανεβασμένοι και φαίνεται ότι θα επηρεαστεί μεγάλο κομμάτι του Νομού Αττικής», όπως είπε. Παρατήρησε ότι η Πέμπτη μπορεί να μας «ξεγελάσει», καθώς θα ξεκινήσει με αίθριο καιρό σε πολλές περιοχές, βαίνοντας προς επιδείνωση το μεσημέρι και το απόγευμα, με την πύκνωση των νεφώσεων να έρχεται από τις 12-1 το μεσημέρι περίπου. Μάλιστα ο Καλλιάνος αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο να πέσει χαλάζι στην Αττική τονίζοντας ότι την Πέμπτη προβλέπονται δυνατές μπόρες και καταιγίδες, ίσως και χαλαζοπτώσεις από το κέντρο της Αθήνας και βορειότερα, ενώ προς τα νοτιότερα θα σημειωθούν βροχοπτώσεις μειωμένης έντασης.

Παράλληλα τόνισε ότι οι μπόρες και ισχυρές καταιγίδες θα ξεσπάνε το μεσημεροαπόγευμα με τις 6 αυτές ώρες να ειναι ιδιαιτέρως κρίσιμες γιατί ενώ τα πρωινά ο καιρός είναι αίθριος και ξεγελά εντούτοις σε εκείνο το διάστημα αναμένεται να καταγραφούν τοπικές καταιγίδες. 

Προσοχή στους κεραυνούς

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση της Νικολέτας Ζιακοπούλου που επισημαίνει την εμφάνιση ισχυρών καταιγίδων έως την Πέμπτη με πιθανές χαλαζοπτώσεις, πολλούς κεραυνούς και τοπικά μπουρίνια. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή αλλά πρόσκαιρη πτώση την Πέμπτη σε όλη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με βροχές και καταιγίδες όμως το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και τα βόρεια, πιο ισχυρές στην Μακεδονία. Οι άνεμοι δυτικοί – βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ στα νότια. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά τους 32 βαθμούς, έως 33 με 35 στα υπόλοιπα. Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, μικρή η πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι δυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 24 έως 35 βαθμούς. Στην Θεσσαλονίκη είναι πιθανές μπόρες κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς.