Ελλάδα

«Βαρύ» το κόστος των διοδίων: 41 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα- Ιωάννινα

«Βαρύ» το κόστος των διοδίων: 41 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα- Ιωάννινα Φωτογραφία: SOOC/ NICK PALEOLOGOS
Αυξημένα τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, δυσβάσταχτες οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και λόγω των διοδίων.

Ένα επιπλέον μεγάλο κόστος, αυτό των διοδίων, καλούνται να πληρώσουν οι εκδρομείς που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στην επαρχία και όχι σε κάποιο νησί της χώρας.

Όπως αναφέρουν στο Dnews το κόστος είναι δυσβάσταχτο, ακόμα και για τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο, αφού μόνο για τα διόδια και τα καύσιμα χρειάζεται να δαπανήσουν ένα μεγάλο ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, έπειτα από έρευνα που δημοσίευσε, αναφέρει ότι ένας στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά αυτές θα είναι λιγότερες ημέρες. Την ίδια ώρα, όσοι δεν μπορούν, εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, επιλέγουν να ταξιδέψουν στα χωριά τους ή σε κάποια άλλη περιοχή.

Τα διόδια

Ενδεικτικά, για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη το κόστος διοδίων είναι στα 33,55 ευρώ, για Αθήνα - Τρίκαλα, μέσω του Ε65, πρέπει να καταβληθούν 22,00 €.

Για την Αθήνα - Πάτρα το σύνολο στα 12,60 ευρώ και για τη διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα το ποσό είναι 41,00 ευρώ, ενώ για Αθήνα - Καλαμάτα είναι στα 15 ευρώ.

«Διακοπές σε κάποιο νησί δεν μπορούμε να πάμε. γιατί χρειαζόμαστε τρεις μισθούς. Είμαστε εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά μας. Τα έξοδα για ακτοπλοϊκά ή τα αεροπορικά, μαζί με το κόστος διαμονής αλλά και για τα υπόλοιπα, είναι αδιανόητα. Αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στα Τρίκαλα, από όπου κατάγεται και η γυναίκα μου. Θα γλιτώσουμε τα έξοδα της διαμονής, ωστόσο τα βάλαμε κάτω και υπολογίσαμε πως μόνο για τα διόδια είναι στα 44 ευρώ να πας και να έρθεις, χωρίς να υπολογίσουμε τα καύσιμα. Είναι δυνατόν για 3,5 ώρες ταξίδι να χρειαζόμαστε 44 ευρώ; Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν υπάρχει καμία λογική. Είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να ταξιδέψουμε στη χώρα μας, να μην μπορούμε να πάμε διακοπές και εάν πάμε να πρέπει να αφήσουμε κάποιο λογαριασμό απλήρωτο ή να καθυστερήσουμε το ενοίκιο», δηλώνει ο κ. Νίκος στο Dnews.

Αεροπορικά - ακτοπλοϊκά

Σε ότι αφορά τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά σε σχέση πέρσι, φέτος καταγράφονται αυξήσεις 19,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 38,1% με το μέσο όρο αυξήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μόλις 10,5 %. Το πακέτο διακοπών εμφανίζεται πιο ακριβό κατά 12,7%. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι.

«Όλο αυτό που ζούμε είναι δυσβάσταχτο και ψυχοφθόρο. Να μετράμε και ακόμα και το τελευταίο σεντ και ψάχνουμε από που να κόψουμε για να πάμε πέντε ημέρες στο χωριό μας. Συνέχεια τα διόδια αυξάνονται, ωστόσο δρόμους δεν έχουμε. Για τα νησιά δεν το συζητώ. Πιο εύκολα ταξιδεύουμε σε κάποια χώρα του εξωτερικού παρά στη δίκη μας», αναφέρει η κα. Ιωάννα στο Dnews.

Σημειώνεται οτι οι αυξήσεις στα διόδια ξεκίνησαν απο την 1η Ιανουαρίου το 2024 και μεσοσταθμικά θα φτάσουν το 7,63%.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές των διοδίων ΕΔΩ