Διεθνή

Πιο κοντά από ποτέ ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν υπόσχεται εκδίκηση για τη δολοφονία Χανίγια

Πιο κοντά από ποτέ ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν υπόσχεται εκδίκηση για τη δολοφονία Χανίγια
Καταγγέλλοντας τους «τρομοκράτες σιωνιστές», ο πρόεδρος του Ιράν δεσμεύτηκε την Τετάρτη για αντίποινα της Τεχεράνης στο Ισραήλ: Πιο κοντά από ποτέ μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Έτσι ανακοίνωσε η Χαμάς την δολοφονία Χανίγια σε ιρανικό έδαφος - «δείχνοντας» το Ισραήλ, που έχει αποφύγει μέχρι τώρα να σχολιάσει την είδηση.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Al Jazeera, που επικαλείται ιρανικά ΜΜΕ, ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία στην οποία διέμενε βόρεια της Τεχεράνης περί τις 2 π.μ. τοπική ώρα. 

Έτσι ανακοινώθηκε στη Γάζα η δολοφονία του Χανίγια

{https://x.com/eha_medya/status/1818553380672798922}

Λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ είχε επιτεθεί στη Βηρυτό, πλήττοντας προπύργιο της Χεζμπολάχ με διακηρυγμένο στόχο τον Φουάντ Σουκρ «Σαγίντ Μουχσάν», ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης και δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα. Το Τελ Αβίβ κάνει λόγο για απόλυτη επιτυχία της επιχείρησής του, ενώ η Χεζμπολάχ αρνείται μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει.

Οργή στην Βηρυτό έπειτα από την ισραηλινή επίθεση

{https://x.com/ThabietCT/status/1818344544574087474}

«Αναπόφευκτη» η ιρανική απάντηση

Η είδηση της δολοφονίας Χανίγια στην Τεχεράνη - όπως και η νέα επίθεση στη Βηρυτό - αναζωπυρώνουν τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, με την Χαμάς να διαμηνύει πως η «άνανδρη ενέργεια δεν θα μείνει ατιμώρητη» και την Τεχεράνη να τονίζει πως «το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο».

«Ο δεσμός μεταξύ των δύο περήφανων εθνών του Ιράν και της Παλαιστίνης θα είναι ισχυρότερος από πριν και ο δρόμος της αντίστασης και της υπεράσπισης των καταπιεσμένων θα ακολουθηθεί ισχυρότερος από ποτέ.

»Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της και θα κάνει τους τρομοκράτες κατακτητές να μετανιώσουν για τη δειλή τους πράξη», ανέφερε λίγο νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο νεοεκλεγείς Ιρανός πρόεδρος.

«Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς φέρνει την περιοχή πιο κοντά από ποτέ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», σημειώνει στο BBC ο Ναντέρ Χασεμί, καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη [...] Νομίζω ότι επηρεάζει επίσης τις εξελίξεις στο Λίβανο, καθώς μόλις λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει έναν ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό. Η υπόθεση εργασίας ήταν πως το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρονταν για κλιμάκωση. Η δολοφονία Χανίγια ανατρέπει αυτά τα σχέδια».

«Τώρα το Ιράν έχει κάθε λόγο να προσπαθήσει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση».

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Αμπάς Ασλανί του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Μέσης Ανατολής εξηγεί γιατί θεωρεί αναπόφευκτη μια ιρανική απάντηση

«Αυτό που συνέβη στην Τεχεράνη ήταν πολύ κακό για τον ιρανικό σύστημα ασφαλείας... και γι' αυτό η Τεχεράνη θα αισθανθεί πως πρέπει με κάποιο τρόπο να απαντήσει [...] Νομίζω πως θα έχουμε αντίποινα από την ιρανική πλευρά αλλά δεν είμαι ακόμα αρκετά σίγουρος για την ποιότητα [της όποιας απάντησης]».

29056989_dd612.jpg

Πιο μακριά από ποτέ η εκεχειρία

Η Χεζμπολάχ διαμηνύει πως η δολοφονία Χανίγια θα δυναμώσει το πείσμα των «μαχητών της αντίστασης» και θα κάνει «την αποφασιστικότητά τους ισχυρότερη» στη μάχη κατά του Ισραήλ, ενώ ο γιος του δολοφονημένου ηγέτη δηλώνει πως ο χαμός του όχι μόνο δεν θα βάλει τέλος στην παλαιστινιακή αντίσταση, αλλά αντίθετα θα την γιγαντώσει.

Η απώλεια του Ισμαήλ Χανίγια θα είναι μεγάλη, σχολιάζει η Νουρ Οντέ ανταποκρίτρια του Al Jazeera. Ο Χανίγια είχε ξεχωρίσει για την ικανότητά του να διατηρεί ισορροπίες μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων και το κενό του θα δώσει πιθανότητα την ευκαιρία στους σκληροπυρηνικούς της Χαμάς να επιβάλλουν την ατζέντα τους.

Στο πλαίσιο αυτό η πιθανότητα για κάποια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός είναι μάλλον μηδαμινή.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Πίτερ Ρίκετς, δίνει όμως και μια διαφορετική διάσταση: Η δολοφονία του Χανίγια είναι «μια πολύ ισχυρή απόδειξη της ικανότητας του Ισραήλ να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή».

Ο Ρίκετς εκτιμά πως η δολοφονία Χανίγια - ακόμη κι αν το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για το χτύπημα - δίνει το «πολιτικό περιθώριο στον Νετανιάχου να ξεκινήσει να αποσύρεται πλέον από την επιχείρηση στη Γάζα [...] αφού μπορεί τώρα να πει ότι έχει πραγματικά επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα κατά της ηγεσίας της Χαμάς.