Ελλάδα

Κύκλωμα εκβιαστών: Μαραθώνιες οι απολογίες, τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Κύκλωμα εκβιαστών: Μαραθώνιες οι απολογίες, τι αναφέρει το κατηγορητήριο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα μέτρα που έπαιρναν τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών για να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους.

Σε μαραθώνια εξελίσσεται και η σημερινή διαδικασία, δεύτερη ημέρα απολογιών για τους τελευταίους έξι κατηγορούμενους του κυκλώματος εκβιαστών επιχειρηματιών της εστίασης στο κέντρο της Αθήνας.

Οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και τα τρία φερόμενα ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οδηγήθηκαν από τις 8 το πρωί στον ανακριτή διαφθοράς, για να αντικρούσουν το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος τους, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Δύο είναι τα διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης τα οποία διεύθυναν από κοινού διατάσσοντάς καθοδηγώντας και εποπτεύοντας τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης», όπου διευθυντικά στελέχη θεωρούνται κατά το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, μια 43χρονη γυναίκα, γνωστή ως «Νάνσυ» και ένας 64χρονος.

«Τα διευθυντικά στελέχη προσέγγιζαν και στρατολογούσαν υπαλλήλους υπηρετούντες σε δημόσιες υπηρεσίες επιφορτισμένες με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών οι οποίοι είχαν κομβικό ρόλο στην λειτουργία της οργάνωσης καθόσον ήταν αδύνατον να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της χωρίς τη συνδρομή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση διαφθοράς σε τουλάχιστον τρεις δημόσιους οργανισμούς.

«Χαρακτηριστικό της απαξίας των υπαλλήλων για το λειτούργημα τους είναι το γεγονός ότι λάμβαναν απευθείας εντολές από τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης για τον στοχευμένο έλεγχο συγκεκριμένων καταστημάτων ακόμη και για συγκεκριμένες παραβάσεις που θα έπρεπε να βεβαιώσουν κατά τον έλεγχο τους», επισημαίνεται στο κατηγορητήριο- κόλαφος για τους 12 συλληφθέντες επίορκους υπαλλήλους.

Τα μέτρα κάλυψης του κυκλώματος εκβιαστών

Συναντήσεις εξπρές, κωδικοποιημένες συνομιλίες σε διαδικτυακές εφαρμογές και αντικανονική οδήγηση είναι μερικά από τα μέτρα προστασίας των μελών του κυκλώματος, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από το κοινό και τις αρχές.

«Η εγκληματική οργάνωση λάμβανε μέτρα προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή η δράση τους, έκαναν σύντομες συναντήσεις, έδειχναν μεγάλη επιμέλεια στην επιλογή του μέρους των συναντήσεων τους ειδικά κατά την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων κάποιες συναντήσεις διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους για να φαίνονται τυχαίες είτε σε κλειστούς χώρους που θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος όπως τουαλέτες καταστημάτων, αυτοκίνητα κλπ ενώ επόπτευαν το χώρο για τυχόν ύποπτα άτομα», επισημαίνουν οι δικαστικές αρχές για τη δράση των μελών του κυκλώματος και συμπληρώνουν:

«Χρησιμοποιούσαν και διαδικτυακές εφαρμογές αποκρύπτοντας έτσι το περιεχόμενο των συνομιλιών τους και λεπτομέρειες αναφορικά με την δράση τους, ιδιαίτερη προσοχή σε επικοινωνίες με τους δημόσιους υπαλλήλους στις οποίες απέφευγαν να αναφέρονται σε χρηματικά ποσά και πάντα τους υποδείκνυαν να μιλήσουμε είτε διά ζώσης είτε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αφού ως επιπλέον μέτρο προστασίας χρησιμοποιούσαν μηνύματα που διαγράφονται αυτόματα μετά την παρέλευση χρονικού ορίου».

Χαρακτηριστικό της απληστίας των αρχηγικών μελών της οργάνωσης είναι ότι δε δίσταζαν να κινούνται ακόμα και ανάποδα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας προκειμένου να περνούν κάτω από τις «κεραίες» της αστυνομίας.

«Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε δίκυκλο όχημα το οποίο ανήκει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδερφού του αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία του από τις διωκτικές αρχές. Με το ίδιο όχημα πολλές φορές κινούνταν ανάποδα σε μονόδρομο καθιστώντας έτσι δύσκολη την παρακολούθηση του», αναφέρεται για τον 64χρονο κατηγορούμενο διευθυντή της εγκληματική οργάνωση».

Τελευταία αναμένεται να περάσει την πόρτα του ανακριτή διαφθοράς η φερόμενη ως έχουσα τον πρώτο λόγο στο κύκλωμα, η 43χρονη «Νάνσυ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορούμενη αρνείται τη συμμετοχή της σε εγκληματική οργάνωση, υποστηρίζει ότι η ίδια είχε μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο στην υπόθεση και επικαλείται τις καταθέσεις όλων των επιχειρηματιών, σύμφωνα με τις οποίες δεν κατονομάζεται από κανένα θύμα.

Νωρίτερα απολογήθηκαν οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους ο 64χρονος φερόμενος ως διευθυντής της οργάνωσης και ο αδερφός της «Νάνσυ». Από τη χθεσινή διαδικασία προφυλακίστηκαν δυο άτομα, ένας υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και μια υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής. Οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.