Διεθνή

Μικρά γκρουπ, χωρίς μεγάφωνα και πρόστιμα έως 500 ευρώ - Η Βενετία κατά του υπερτουρισμού

Μικρά γκρουπ, χωρίς μεγάφωνα και πρόστιμα έως 500 ευρώ - Η Βενετία κατά του υπερτουρισμού Φωτογραφία: Eurokinissi
Οι περιορισμοί θα ισχύουν για το κέντρο της πόλης και τα νησιά Murano, Burano και Torcello

Νέα μέτρα αντιμετώπισης του υπερτουρισμού ανακοίνωσε η Βενετία. Η πόλη πλέον επιτρέπει γκρουπ τουριστών έως 25 άτομα, ενώ απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων από τους ξεναγούς, στο πλαίσιο μέτρων που στόχο έχουν να «προστατεύσουν την ηρεμία των κατοίκων» και να διασφαλίσουν ότι οι πεζοί μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ελευθερία. Τα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών δεν συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση και ο περιορισμός αίρεται για τους επισκέπτες φοιτητές ή όσους βρίσκονται σε εκπαιδευτικό ταξίδι.

Επίσης, προβλέπονται πρόστιμα ύψους 25-500 ευρώ σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, τα οποία αρχικά είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκαν για τις αρχές Αυγούστου.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν για το κέντρο της πόλης και τα νησιά Murano, Burano και Torcello.

Τον Απρίλιο, η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που εισήγαγε σύστημα πληρωμών για τους τουρίστες σε ένα πείραμα με στόχο να αποθαρρύνει τους ημερήσιους επισκέπτες από το φθάνουν εκεί κατά τις περιόδους αιχμής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο παρακολούθησαν στενά άλλοι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί, διήρκησε μόλις 29 ημέρες και έληξε τον Ιούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια περίοδο διαβούλευσης προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα προχωρήσει το σχέδιο αυτό στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Guardian