Ελλάδα

Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών δείχνει την κατάρρευση του ΕΣΥ

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών δείχνει την κατάρρευση του ΕΣΥ Φωτογραφία: Dimitris Kapantais/SOOC
Η επίταξη ιδιωτών γιατρών από το Δημόσιο δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Πρόκειται για το κατεξοχήν μέτρο που λαμβάνεται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως είναι μια επιδημία, μια φυσική καταστροφή ή μια πολεμική σύρραξη. Δεν είναι λοιπόν φυσιολογικό να ακούμε τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει επίταξη των ιδιωτών γιατρών για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του ΕΣΥ σε μια απολύτως φυσιολογική περίοδο.

Η χρησιμοποίηση ενός πολύ ακραίου μέτρου στο οποίο ένα κράτος καταφεύγει ως έσχατο μέσο και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δείχνει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης. Τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν πάρει τόσο μεγάλη έκταση που έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνουν κρίσιμες κλινικές στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Προαναγγελία επίταξης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διατύπωσε εκ νέου σήμερα το τελεσίγραφό τους στους ιδιώτες γιατρούς, προειδοποιώντας τους ότι αν δεν δεχτούν τις «εθελοντικές» συμβάσεις έργου με τα νοσοκομεία, θα τους επιτάξει. Μιλώντας στο Action 24, o υπουργός Υγείας είπε: «Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό “κόψε το λαιμό σου”. Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό.».

Ο Γεωργιάδης προσέθεσε: «Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά».

Προσέξτε: Οι μόνιμες λύσεις παραπέμπονται για του… χρόνου από τον ίδιο τον υπουργό.

Όχι στις απειλές

Απαντώντας στον Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι «Το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε». Στην ανακοίνωση της ο Πανελλήνιος Ιατρικό Σύλλογος προσθέτει: «λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια». Να σημειωθεί ότι για την επίταξη που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ιδιώτες γιατροί πληρώθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Επιπλέον, για ό,τι συμβεί στις εφημερίες, τα δικαστήρια θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνους τους γιατρούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τυχόν παραλείψεις της Πολιτείας.

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Μιλώντας στο Dnews, o Πάνος Παπανικολάου χαρακτήρισε επικοινωνιακό πυροτέχνημα το τελεσίγραφο Γεωργιάδη. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είπε ότι «ο κ. Γεωργιάδης κατά την προσφιλή τακτική του αμολάει επικοινωνιακές αρλούμπες για μην ασχολούνται τα Media με την ουσία. Πριν λίγες μέρες απείλησε τους ιδιώτες γιατρούς ότι αν δεν δεχτούν να εφημερεύουν σε δημόσια νοσοκομεία, θα τους απαγορεύσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάτι που ξέρει καλά ότι δεν μπορεί να γίνει. Ο υπουργός θέλει να αποκρύψει τη σχεδιασμένη υποστελέχωση του ΕΣΥ που αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Ο Πάνος Παπανικολάου προσέθεσε: «Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα της σκόπιμης υποστελέχωσης. Στο νοσοκομείο της Άρτας οι γιατροί ζητούν από το 2021 να προκηρυχθούν δύο θέσεις επιμελητών. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη από το ότι δύο από τους τέσσερις γιατρούς πήραν μακροχρόνιες άδειες για λόγους υγείας. Οι θέσεις εξακολουθούν να μην προκηρύσσονται και οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Δεύτερο παράδειγμα. Στη Νευρολογική Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ο επιστημονικός υπεύθυνος ζητάει την προκήρυξη δύο θέσεων επιμελητών. Δεν προκηρύσσεται καμία. Πρόσφατα ο διοικητής του νοσοκομείου για να συγκαλύψει τις ευθύνες της Πολιτείας, προχώρησε σε δίωξη του επιστημονικού υπευθύνου θέλοντας να τον εξωθήσει σε παραίτηση. Τρίτο παράδειγμα. Στη Γαστρεντερολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Νίκαιας παρά τα κενά και τον τεράστιο φόρτο, δεν γίνεται δεκτή η αίτηση για κάλυψη θέσης επικουρικού γιατρού εδώ κει 8 μήνες. Η Υγειονομική Περιφέρεια λέει ότι το υπουργείο δεν επιτρέπει προσλήψεις ούτε μόνιμων ούτε επικουρικών».

Ο Παπανικολάου κατέληξε ως εξής: «Έχουμε προτείνει από το 2020 συγκεκριμένη δέσμη κινήτρων για τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις άγονες περιοχές Με αυτές τις προτάσεις έχουν συμφωνήσει και ο επιστημονικές εταιρίες, αλλά έχουν αγνοηθεί πανηγυρικά από την κυβέρνηση. Θυμήθηκαν τώρα τους παθολόγους στα νησιά γιατί έχουμε τουριστική σεζόν. Για τους μόνιμους κατοίκους αδιαφορούν».