Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Σπεύδουν δυνάμεις από την Αθήνα, 26 εναέρια στο τεράστιο μέτωπο (Βίντεο - Εικόνες)

Φωτιά στην Εύβοια: Σπεύδουν δυνάμεις από την Αθήνα, 26 εναέρια στο τεράστιο μέτωπο (Βίντεο - Εικόνες)
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στις Πετριές Ευβοίας, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στις Πετριές στην Εύβοια με το μέτωπο να παρουσιάζεται ενισχυμένο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και πλέον κινείται προς τον κάμπο του Δύστου. Παράλληλα μαίνεται ενισχυμένο το αρχικό μέτωπο που κινείται με κατεύθυνση από τις Πετριές προς τα Κριέζα.

Δεύτερο μέτωπο πέρασε την Εθνική και κινείται προς τον κάμπο του Δύστου

fotia 2 evoia 663ff

Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί τέσσερα μηνύματα του 112 στους κατοίκους της περιοχής ένα για ετοιμότητα των κατοίκων στις Πετριές και τα υπόλοιπα για απομάκρυνση των κατοίκων από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος, από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια και από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους.

{https://www.facebook.com/watch/?v=1690863584983641}

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια και συγκεκριμένα ανάμεσα στους οικισμούς Κόσκινα και Πετριές, αλλά με νότια κατεύθυνση από τους δυνατούς βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή εντάσεως 4 με ριπές 7 μποφόρ.

Το δύσκολο μέτωπο αυτή την ώρα βρίσκεται στο βουνό των Κριεζών όπου και απειλείται το εξωκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών.

{https://www.youtube.com/watch?v=wvO_7XHuecc}

Σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις και από την Αττική

evoia 2 news bd9b3

Το μέγεθος της φωτιάς και η έκτασή της που απλώνεται εν μέσω ισχυρών μελτεμιών οδήγησε στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς στο μέτωπο  επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 56 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. 

evoia foto 3 a6abf

Η ένταση της φωτιάς είναι τόσο μεγάλη, που όχημα της πυροσβεστικής τυλίχτηκε στις φλόγες και υπέστη σοβαρές ζημιές.

Βαθρακογιάννης: «Η φωτιά στην Εύβοια έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων»

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, η φωτιά στην Εύβοια «έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων».

Ο ίδιος είπε πως στη μάχη με τις φλόγες είναι 189 πυροσβέστες, 9 ομάδες πεζοπόρων, 56 οχήματα, 26 εναέρια μέσα (16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, τα 2 εκ των οποίων χρησιπομοιούνται για συντονισμό. Προληπτικά βρίσκεται στην περιοχή πυροσβεστικό πλοιάριο και το λιμενικό έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα. Η Αστυνομια βοηθάει στην απομάκρυνση των κατοίκων…

Το κυρίως μέτωπο είναι εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές – Κριεζα και Αλώνια. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής, προστατεύτηκε ο υδροβιότοπος της λίμνης του Δίστου.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικές περιόδου και οι συνθήκες θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους» κατέληξε ο κύριος Βαθρακογιάννης.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης: Μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο Κ. Υ. Αλιβερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθεια κατάσβεσης, έπαθε εγκαύματα και μεταφέρετε αυτή την ώρα στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Νωρίτερα, στις φλόγες τυλίχθηκε φορητή – κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, στην προσπάθειά του να σβήσουν την φωτιά το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

453313388_882268410603090_1837878598062019389_n_1_dfa00.jpg

{https://www.facebook.com/share/p/JEqFg5XhXWgSkJaP/}

{https://www.facebook.com/evima.gr/videos/1216359616190047/}

{https://www.facebook.com/eviathemagr2/videos/853357859573919/}

Κάτοικος της περιοχής δήλωνε νωρίτερα στο evima.gr, πως «η φωτιά είναι μια ανάσα από τα σπίτια μας. Βλέπουμε τις φλόγες. Πρέπει να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα». Σημειώνεται πως στο χωριό δεν υπάρχει πλέον ρεύμα.

{https://www.youtube.com/watch?v=VgmeWD7TBPs}

Φωτιά στην Εύβοια: Ποιοι δρόμοι έκλεισαν 

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η φωτιά, αλλά και η ένταση των ανέμων, οδήγησε την αστυνομία στο να κλείσει δρόμους προληπτικά.  Συγκεκριμένα έκλεισε ο δρόμος που συνδέει την κεντρική με τη Νότια Εύβοια, από τα Λέπουρα προς την Κάρυστο, αλλά και ο δρόμος που συνδέει τις Πετριές με την παραλία των Αγίων Αποστόλων.

«Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα (29-07-2024) μεσημβρινές ώρες στις Τοπικές Κοινότητες Κόσκινα και Κριεζά Εύβοιας, υπάρχει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων—Καρύστου στο ύψος Κριεζών και Κόσκινα, καθώς επίσης και στην Επαρχιακή Οδό Πετριών –Αγίων Αποστόλων».

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/365704439692977/}

«Μάχη» των κατοίκων με τη φωτιά στον κάμπο του Δύστου

euboia fwtia distos 2 105f0

Την τελευταία ώρα, κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και κυρίως από τον Δύστο, δίνουν μάχη για να μπορέσουν να ανακόψουν τη φωτιά πριν αυτή μπει μέσα στον κάμπο του Δύστου.

Με τα τρακτέρ, τις υδροφόρες και κάθε είδους μηχανήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν ζώνες που δεν θα επιτρέψουν στη φωτιά επεκταθεί, αφού δυστυχώς έχει ήδη μπει στον κάμπο του Δύστου, καθώς σε μια τέτοια εξέλιξη το έργο της κατάσβεσης θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

«Με τα τρακτέρ κόβουμε χωράφια κ δρόμους για να μην περνάει η φωτιά προς τον κάμπο», λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι στο Evima.gr. Σε κάποια σημεία, μάλιστα, η φωτιά πέρασε στον κάμπο με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να πέσουν όλοι προς τα εκεί έτσι ώστε να τη σταματήσουν.