Ελλάδα

Φωτιά στις Πετριές: Τα καλά και κακά νέα, ανάλυση Αστεροσκοπείου Αθηνών

Φωτιά στις Πετριές: Τα καλά και κακά νέα, ανάλυση Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στις Πετριές - Στα 24 τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις

Σε πλήρη εξέλιξη και ένταση είναι η τεράστια φωτιά που μαίνεται τις τελευταίες ώρες στις Πετριές Ευβοίας. Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, ενώ, εστάλησαν τέσσερα μηνύματα από το «112» στους κατοίκους. Το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο καθώς στην περιοχή πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι εντάσεως 4 με ριπές 7 μποφόρ.

Ενόσω η μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών συνεχίζεται με όλες τους τις δυνάμεις του προκειμένου οι πύρινες γλώσσες να περιοριστούν προτού πέσει το σκοτάδι και σταματήσουν οι ρίψεις από εναέρια μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη φωτιά εκπονήθηκε από την ερευνητική ομάδα The Flame Project του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην προσπάθεια να μελετηθεί η κίνηση της φωτιάς.

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς στις Πετριές και δεδομένου του άμεσου κίνδυνου περαιτέρω εξάπλωσης του μετώπου η ομάδα ερεύνησε επισταμένως τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες και κατέληξε σε δυο βασικά συμπεράσματα που αποτελούν πυξίδα στην προσπάθεια κατάσβεσής της. 

Όπως τονίζεται η φωτιά εξαπλώθηκε με ραγδαίο τρόπο και συνεχίζεται να απλώνει καθοδηγούμενη από τους μέτριους/ισχυρούς βόρειους ανέμους που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή με εντάσεις 5 - 6 μποφόρ καθώς και την χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία (< 30 %) που έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή ευφλεκτότητα των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων.

Προς επίρρωση αυτού του στοιχείου παρατίθεται και σχετικό video όπου το  το σκούρο χρώμα του καπνού υποδηλώνει την χαμηλή περιεχόμενη υγρασία των δασικών καυσίμων, η οποία από τις αρχές του Ιουνίου, όσον αφορά κυρίως τα νεκρά και λεπτά δασικά καύσιμα, κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (< 10-15%).

Το θετικό όμως που αφήνει ελπίδες για οριοθετηση και κατάσβεση της φωτιάς εντός των επόμενων ωρών το γεγονός ότι  οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν στα 3 - 4 μποφόρ, και η περιεχόμενη υγρασία των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να ανακάμψει σε επίπεδα 13-20% βελτιώνοντας μερικώς τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Δείτε αναλυτικά την σχετική ανάλυση εδώ 

{https://www.facebook.com/flame.research.project/posts/pfbid02jy8sytotrj9epAyrKcgGSdzsbrEttaAfYabEgywj7sxjHCYha2m9wK3bvjg9x376l}