Ελλάδα

Νηστεία Δεκαπενταύγουστου: Πότε ξεκινάει και τι τρώμε

Νηστεία Δεκαπενταύγουστου: Πότε ξεκινάει και τι τρώμε
Τι τρώμε στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου

Ο Αύγουστος είναι συνυφασμένος με τον Δεκαπενταύγουστο και την Κοίμηση της Θεοτόκου. Γνωστή και ως το Πάσχα του Καλοκαιριού, η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τιμές, λιτανείες και περιφορές της εικόνας της Παναγίας σε όλη τη χώρα που συνοδεύονται από μεγάλα πανηγύρια. Εκείνη την ημέρα τιμάται η ανάληψη της στους Ουρανούς.

Κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία ανελήφθη στους ουρανούς.

H Νηστεία της Παναγίας (ή του Δεκαπενταύγουστου): Πότε ξεκινάει

Φέτος η Γιορτή του Δεκαπενταύγουστου πέφτει την Πέμπτη 15 Αυγούστου. Η Εκκλησία έχει καθιερώσει να νηστεύουμε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου προς τιμήν της Παναγίας και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η Αυγούστου. Σύμφωνα με την παράδοση η νηστεία είναι αυστηρή και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανήμερα στις 6 Αυγούστου. Αν η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή τότε τρώμε μόνο ψάρι.

Τι τρώμε και τι δεν τρώμε στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου

Στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου νηστεύουμε παραδοσιακά και απέχουμε από κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά, κρασί και άλλα οινοπνευματώδη ποτά ενώ δεν καταναλώνουμε ούτε λάδι. Μοναδική εξαίρεση όπου η νηστεία καταλύεται είναι ανήμερα της γιορτή της Μεταμορφώσεως στις 6 Αυγούστου όπου μπορούμε να καταναλώσουμε ψάρι.  Κατά την περίοδο της νηστείας μπορούμε να τρώμε τροφές όπως λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, ελιές και φρούτα.