Ελλάδα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το εισαγγελικό πόρισμα των 287 σελίδων - Οι «ιδιωτικές» ευθύνες και η απουσία ευθύνης της ΕΥΠ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το εισαγγελικό πόρισμα των 287 σελίδων - Οι «ιδιωτικές» ευθύνες και η απουσία ευθύνης της ΕΥΠ
Αυτό είναι το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές.

Σε 287 σελίδες αναλύει τα συμπεράσματα της 9μηνης έρευνάς του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο διενεργών την έρευνα Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης.

Όπως συνόψισε στην προ τριημέρου ανακοίνωσή της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στο εισαγγελικό πόρισμα αναγνωρίζονται ευθύνες μόνο σε τέσσερις ιδιώτες, εκπροσώπους δύο εταιρειών εμπορίας λογισμικού της Intellexa και της Krikel, για τους οποίους ο κ. Ζήσης ζητά να κατηγορηθούν για παραβίαση του νόμου για το τηλεφωνικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα.

Στο αναλυτικό πόρισμα, ωστόσο, δεν αποδίδεται καμία ευθύνη στην ΕΥΠ, ή άλλη κρατική υπηρεσία για τις υποκλοπές δεκάδων πολιτικών, Υπουργών, εισαγγελέων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Καθώς, όπως συνοψίζει ο εισαγγελικός λειτουργός , κατά το επίμαχο διάστημα της έρευνας, δε διαπιστώθηκε καμία σύμβαση μεταξύ της ΕΥΠ και της Intellexa και των άλλων εταιρειών που μπήκαν «στο κάδρο» της έρευνας.

Κατά συνέπεια, για τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό ή μη εύρεση σύμβασης που να πιστοποιεί νόμιμη συνεργασία μεταξύ της ΕΥΠ και μιας ιδιωτικής εταιρείας εμπορίας κακόβουλου λογισμικού, σημαίνει αυτοδικαίως ότι δε σχετίζονται και άρα η ΕΥΠ παρακολούθησε τους εκατοντάδες στόχους «για λόγους εθνικής ασφαλείας» μόνο... νόμιμα, μέσω εισαγγελικής διάταξης για επισύνδεση.

Κατά την πραγματογνωμοσύνη στα αρχεία της ΕΥΠ, που προέκυψε από τη διασταύρωση των διατάξεων υποκλοπής μέσω ΕΥΠ και παρακολούθησης μέσω spyware, αναφέρεται ότι:

  • Σε 116 περιπτώσεις έγινε προσπάθεια υποκλοπής μέσω predator
  • Σε 2 περιπτώσεις έγινε επιμόλυνση του κινητού και υποκλοπή. Είναι η περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και της Άρτεμις Σίφορντ.
  • Οι υπόλοιποι 114 δεν πάτησαν τα σχετικά links και δεν έπεσαν θύματα παρακολούθησης.
  • Βεβαίως, πολλοί, ανάμεσά τους και ο πρώην Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχουν καταγγείλει ότι «πάτησαν» τη δόλια σελίδα και υπεκλάπη το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.
  • 28 στόχοι παρακολουθήθηκαν και από την ΕΥΠ και μέσω predator, χωρίς ωστόσο στο πόρισμα να διευκρινίζεται αν ήταν παράλληλη η παρακολούθησή τους και με τις δύο οδούς.
  • Τα 28 θύματα αποτελούν ποσοστιαία το 24% από τους συνολικά υποκλαπέντες μέσω predator
  • Μάλιστα, ο Αντεισαγγελέας κάνει ένα λογικό... άλμα, εξαφανίζοντας το 24% σε 1%, κατ' αναλογία των 15.000 διατάξεων παρακολούθησης από την ΕΥΠ για την περίοδο 2020-2023.
  • Αυτό το 1% οδηγεί κατά την εισαγγελική κρίση στο...ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-predator.

Όσο για το γεγονός ότι εξετάστηκαν μόνον 40 μάρτυρες και όχι όλα τα πρόσωπα που παρακολουθήθηκαν, όπως ο κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης, Κώστας Χατζηδάκης, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι κλήθηκαν για κατάθεση μόνο όσοι είχαν υποβάλει μήνυση για τη σε βάρος τους υποκλοπή.

Κατά τα λοιπά τα 2/3 του εισαγγελικού πορίσματος αναλώνονται στην ανάλυση του τρόπου, της διαδικασίας υποκλοπών, της σχέσης μεταξύ των εταιρειών εμπορίας predator, των ανθρώπων αυτών, για να καταλήξει ο ανώτατος εισαγγελέας ότι υπήρξε και έδρασε ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεκάδων εκπροσώπων της δημόσιας ζωής.

«1. Φέλιξ Μπίτζιος , 2. Sara Aleksandra Hamon (Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου), 3.Tai Jonathan Dilian, 4.Ιωάννης Λαβράνος με τις παραπάνω ιδιότητες, αφενός επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών , χωρίς δηλ. τη ρητή συναίνεση του νόμιμου δικαιούχου και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών η σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων κατά την έννοια του άρθρου 13 στοιχ. στ' και ζ ΠΚ, και αφετέρου σε δύο άλλες περιπτώσεις επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας', αναφέρεται ενδεικτικά για τους τέσσερις κατηγορούμενους.

«Λάδι» βγαίνουν πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, Βασιλική Βλάχου, πρώην εισαγγελέας ΕΥΠ και βεβαίως το άλλοτε δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

«Ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια, με την υπ αριθμ. 344 (ΦΕΚ Β' 2659/18.06.2021) Απόφαση του Πρωθυπουργού , του δίδεται Εξουσιοδότηση να υπογράφει «Με εντολή Πρωθυπουργού» έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων διαδικαστικά θέματα του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών της Ε.ΥΠ. κ,λπ. Ουδέποτε δε τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου , αλλά και γενικότερα δεν είχε ενημέρωση για την έκδοση Εισαγγελικών Διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά για τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου.

Όσο για τον Παναγιώτη Κοντολέοντα στο πόρισμα αναφέρεται, ότι δεν είχε γνώση παράνομων παρακολουθήσεων, ενω για τη Βασιλική Βλάχου τονίζεται ότι ελέγχθηκε πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο και δεν της αποδόθηκε καμία ποινική ευθύνη.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει υποβάλλει αιτήματα για διαβίβαση του πολυσέλιδου εισαγγελικού πορίσματος στη Βουλή.