Πολιτική

«Πράσινο φως» από τη Βουλή – Συγκαλείται αύριο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές

«Πράσινο φως» από τη Βουλή – Συγκαλείται αύριο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές
«Πράσινο φως» για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με τα αιτήματα των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης άναψε η Βουλή.

«Πράσινο φως» για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με τα αιτήματα των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης άναψε η κυβερνητικής πλειοψηφία. Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής (1/8) στις 10:00, και θα γίνει συζήτηση για τα αιτήματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, να μεταβιβαστεί εκεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και να κληθούν σε αυτήν, η πρόεδρος του του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης που διενέργησε την προκαταρτική για τις υποκλοπές.

Η συνεδρίαση θα γίνει χωρίς την παρουσία δικαστικών λειτουργών ή κάποιου Υπουργού, με βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν πως η κυβέρνηση είπε ναι υπό το βάρος των πιέσεων, «μόνο για τα μάτια του κόσμου», καθώς εκτιμούν πως η πλειοψηφία θα απορρίψει τα αιτήματα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας έχουν συγκροτήσει «μέτωπο» απέναντι στην κυβέρνηση καταθέτοντας ξεχωριστά αιτήματα, εκτιμώντας πως πίσω από την αρχειοθέτηση της υπόθεσης -όσον αφορά το κομμάτι της εμπλοκής κρατικών λειτουργών στις υποκλοπές- κρύβεται σχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου. Η κυβέρνηση ωστόσο «βλέπει» πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτό το «μέτωπο» και εγκαλεί την αντιπολίτευση για a la carte αντιμετώπιση των δικαστικών αποφάσεων.

«Μας λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, αν δεν τους αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης, θα πηγαίνουν στην Βουλή και θα ζητάνε τον λόγο. Δεν είναι μαθήματα δημοκρατίας αυτά», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα, πως η Δικαιοσύνη μίλησε» και πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης στοχοποιούν την πρόεδρο του Αρείου Πάγου που έχει εκλεγεί με τα 4/5 της προηγούμενης Βουλής».

Βασικό επίδικο της αντιπαράθεσης αποτελεί το άρθρο 43 α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει πως «η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Η αντιπολίτευση πατάει στο τελευταίο κομμάτι, υποστηρίζοντας πως μπορούν να κληθούν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργεί «ως προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Ωστόσο, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως πρόσκληση αποστέλλεται μόνο αν μιλήσουν για θέματα που αφορούν τη λειτουργία τη Δικαιοσύνης και όχι για να δώσουν εξηγήσεις για μια δικαστική απόφαση, με τον Παύλο Μαρινάκη να πετάει το μπαλάκι στη Βουλή για την τελική απόφαση, λέγοντας, «το τι θα απαντήσει η Βουλή, είναι θέμα δικό της».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ωστόσο από τη μεριά του κινείται στη ίδια κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις, ούτε θεωρείται υπέρτατο δικαστήριο για να κάνει αναψηλάφηση.

Όσον αφορά τη μεταβίβαση του πορίσματος στην Επιτροπή, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν μιλώντας στο Dnews, πως μπορεί να αρχειοθετήθηκε μεν το κομμάτι που αφορά την ΕΥΠ, ωστόσο παραμένει ανοιχτό αυτό που αφορά τους ιδιώτες, καθώς ασκήθηκαν διώξεις. Συνεπώς, όπως μας λένε, η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη και πιθανό αίτημα θα δημιουργήσει εμπλοκή μεταξύ της εκτελεστικής με την δικαστική εξουσία., ανάλογες με εκείνες του Ιουνίου και Ιουλίου (ΔΕΗ), συγκρατώντας το βασικό τους τιμολόγιο στα επίπεδα των 16-17 λεπτών. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν απαιτούνται μεγάλα ποσά για επιδότηση μέχρι τον στόχο των 15 λεπτών για τις οικιακές καταναλώσεις έως τις 500 KWh το μήνα, οι οποίες και πρόκειται να ενισχυθούν.