Ελλάδα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τι μαθήματα μας δίνει η Ιαπωνία για τους σεισμούς που δεν «κουκουλώνει τα προβλήματα»

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τι μαθήματα μας δίνει η Ιαπωνία για τους σεισμούς που δεν «κουκουλώνει τα προβλήματα» Φωτογραφία: Eurokinissi
Όπως αναφέρει, «δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο μεγασεισμός θα συμβεί στο μέλλον».

Ανάρτηση στα social, αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό 7,1 Ρίχτερ έκανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως τα μαθήματα είναι πολλά για όλο τον κόσμο.

«Η οργανωμένη, ψύχραιμη και συνεπής στα πρωτόκολλα κρατική αντίδραση, χωρίς τον φόβο του λεγόμενου πολιτικού κόστους, αποτελεί τομή στον τρόπο της δημόσιας επικοινωνίας του σεισμικού κινδύνου. Οι πολίτες αποδέχτηκαν τις ανακοινώσεις με ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στο κράτος τους» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

Και συνεχίζει: «Η ειδοποίηση αυτή δεν έχει την έννοια της εκκένωσης περιοχών αλλά την έννοια της αυξημένης εγρήγορσης για περίπου μια βδομάδα. Αν ο άμεσος κίνδυνος περάσει, η μακροχρόνια εγρήγορση θα εξακολουθήσει να υπάρχει γιατί δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο ΜΣ (μεγασεισμός) θα συμβεί στο μέλλον. Το ιαπωνικό κράτος δεν κουκουλώνει τα προβλήματα. Τα παρουσιάζει δημόσια, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον εξαιρετικά υψηλής "κουλτούρας πρόληψης", και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, μαζί με τους πολίτες για τη μείωση των αναμενόμενων δραματικών συνεπειών».

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02NhwcstwKJLgtHw9DwVtJvVDtDbXjFKBjG4gLGBXxK3vN3pbnyZA3gR6vE5npmgESl&id=100014233710134}

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Ιαπωνία: Επανάσταση στη δημόσια επικοινωνία του σεισμικού κινδύνου.

Από χρόνια είναι γνωστό ότι το νοτιοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας είναι εκτεθειμένο στον επόμενο Μέγα Σεισμό (ΜΣ, μεγέθους μεταξύ 8 και 9) που αναμένεται στην υποθαλάσσια Τάφρο Νανκάι (ΤΝ) με πιθανότητα 60% στα επόμενα 30 χρόνια.

Ο τελευταίος ΜΣ έγινε εκεί το 1946. Η περιοχή αυτή, από το Τόκυο μέχρι την Οσάκα και ακόμη νοτιότερα, μήκους περίπου 700 χλμ., είναι η πιο πυκνοκατοικημένη στη χώρα. Αναμένεται ότι στο σεισμικό κίνδυνο και στο τσουνάμι θα εκτεθούν πάνω από 60 εκ. ανθρώπων. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει περίπου 200.000 θανάτους και τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Ακόμη, θα απειληθούν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.

Ο προχθεσινός σεισμός μεγέθους 7,1 έγινε στο νότιο άκρο της περιοχής αυτής. Η επιτροπή σεισμικού κινδύνου, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις θεώρησε ότι αν ο τελευταίος σεισμός είναι προσεισμός τότε αυξάνει την πιθανότητα στο 70%-80% και ίσως φέρνει πιο κοντά στο χρόνο τον αναμενόμενο ΜΣ. Είμαι ευτυχής γιατί στην επιτροπή προεδρεύει o καθ. Naoshi Hirata, ένας σπουδαίος σεισμολόγος με βαθιά γνώση των θεμάτων, με τον οποίο έχω συνεργαστεί και μας συνδέει φιλία από χρόνια.

Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα ενημερώθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέβαλε τα ταξίδια του και έγιναν σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις και επισημάνσεις για τα πρακτικά μέτρα που μπορούν να πάρουν οι τοπικές αρχές (πάνω από 700 δήμοι!) και οι πολίτες. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Η οργανωμένη, ψύχραιμη και συνεπής στα πρωτόκολλα κρατική αντίδραση, χωρίς το φόβο του λεγόμενου πολιτικού κόστους, αποτελεί τομή στον τρόπο της δημόσιας επικοινωνίας του σεισμικού κινδύνου. Οι πολίτες αποδέχτηκαν τις ανακοινώσεις με ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στο κράτος τους.

Η ειδοποίηση αυτή δεν έχει την έννοια της εκκένωσης περιοχών αλλά την έννοια της αυξημένης εγρήγορσης για περίπου μια βδομάδα. Αν ο άμεσος κίνδυνος περάσει, η μακροχρόνια εγρήγορση θα εξακολουθήσει να υπάρχει γιατί δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο ΜΣ θα συμβεί στο μέλλον. Το ιαπωνικό κράτος δεν κουκουλώνει τα προβλήματα. Τα παρουσιάζει δημόσια, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον εξαιρετικά υψηλής "κουλτούρας πρόληψης", και κάνει ότι είναι δυνατόν, μαζί με τους πολίτες για τη μείωση των αναμενόμενων δραματικών συνεπειών του επόμενου ΜΣ στη ΤΝ.

Τα μαθήματα είναι πολλά για όλο τον κόσμο. Και για μας. Αλλά σ' αυτό το τελευταίο ίσως επανέλθω σε άλλο σημείωμα.