Ελλάδα

Καιρός «Hot, Dry, Windy»: Τι θα γίνει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο

Καιρός «Hot, Dry, Windy»: Τι θα γίνει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο
Ο καιρός Hot – Dry – Windy απειλεί για ακόμη μια φορά την Ελλάδα με αποτέλεσμα όλος ο κρατικός μηχανισμός να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο κίνδυνος φωτιάς είναι αυξημένος.

Ο καιρός Hot – Dry – Windy απειλεί για ακόμη μια φορά την Ελλάδα με αποτέλεσμα όλος ο κρατικός μηχανισμός να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο κίνδυνος φωτιάς είναι αυξημένος.

Σχεδόν η μισή χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραίο κίνδυνο φωτιάς, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Ο επικίνδυνος καιρός δεν αποκλείεται να ευνοήσει και την εμφάνιση mega fires, που μπορούν να κάψουν χιλιάδες στρέμματα γης.

Σύμφωνα με το meteo, oι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση σήμερα στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά την Κυριακή 11/08, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη το μεσημέρι θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ σε Ανατολική Στερεά, Κεντρική Εύβοια, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Ανατολική Πελοπόννησο τα 60-70 km/h.

Επισημαίνεται ότι λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Πρόκειται για τις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Άλλες 8 περιφέρειες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4):

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 12-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και τοπικά στα δυτικά τους 39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 με 37 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και τοπικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τους 39 με 40 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 32 με 34 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-08-2024 ( ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ )

Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως δυτικά και βόρεια θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.